Planlagt og faktisk bemanning i Agder

Rapportforside Underbemanning er selvforsterkende, NOVA 2016

NOVA Rapport 6/2016 om konsekvenser av mangel på sykepleiere i hjemmesykepleien og sykehjem

Tillitsvalgte i NSF kartlegger hvert år i de samme ukene planlagt og faktisk bemanning i kommunens sykepleietjenester, herav hjemmesykepleien og sykehjem. I år ble hele 105 arbeidsteder i Agder kartlagt.

Hver sjette sykepleier mangler på Agder 
Kartleggingen i 2024 viser at bemanningen, altså den faktiske kompetansen ut til pasientene, er lavere enn planlagt. Nesten 16% av de planlagte sykepleiervaktene ble erstattet av annen kompetanse. I Agder vil det si at på hele 1327 sykepleiervakter i de 14 dagene kartleggingen pågikk så var det en annen kompetanse som gikk vaktene.

Hvem erstatter sykepleieren? 
Også helsefagarbeidere har lavere faktisk bemanning enn det som var planlagt. 8,8 % av de planlagte vaktene til en helsefagarbeider ble erstattet av annen kompetanse.  De som har erstattet både sykepleier og helsefagarbeider, er assistentene. Gruppen har en økning på 85,6%! I sykehjem har det jobbet dobbelt så mange assistenter de to ukene registreringen pågikk, enn det som var planlagt! 

Dette er urovekkende. I helsetjenesten er kompetansen sammensatt av ulike helseutdannede, som alle har en definert kompetanse, og ansvarsområde.  Når disse blir erstattet av assistenter i så stort omfang som vi ser i vår undersøkelse, blir det mer -og for mye- ansvar og oppgaver på de sykepleierne og helsefagarbeiderne som er igjen på jobb.  

Økt belastning over tid, vet vi fører til uhelse for de som må stå i dette. For lav bemanning og kompetanse, er en dårlig spiral- vi ser det allerede. Sykefraværet er høyt i tjenesten.  

Hva bruker NSF disse tallene til?  
“Undersøkelsene er et av virkemidlene NSF kan bruke for å vise hvordan bemanningssituasjonen faktisk er i de ulike tjenestene i kommunene. Den dokumenterer at den formelle kompetansen på vakt er lavere enn planlagt og det som er ansett som nødvendig”, sier Lill Sverresdatter Larsen til Sykepleien. 

En årsaksforklaring til bemanningsavvikene i kommunene er at stillinger står ubesatt som følge av store rekrutteringsutfordringer for sykepleiere, og vi er da bekymret for:

  • En dramatisk forskyvning av sykepleier- og helsefagarbeidervakter til ufaglærte/assistenter.
  • Det er totalt sett stor mangel på formell kompetanse i kommunene.
  • Når det er færre sykepleiere på jobb, blir belastningen større på gjenværende faglært personale.
  • Lav bemanning og manglende kompetanse reduserer kvaliteten i tjenestene og er en trussel mot pasientsikkerheten.

Hva bør gjøres? 
Det er politikere og arbeidsgivers ansvar at helsetjenesten er bemannet med riktig sammensatt kompetanse - hele døgnet- hele uka. Arbeidsgivere må sikres økonomiske rammer for å sikre riktig bemanning- der det også tas høyde for fravær (ferie, opplæring/kurs og sykefravær). Det er kun 11 av 105 arbeidsteder i Agder som rapporterer at de har tatt høyde for fravær. På disse arbeidstedene ligger avviket på sykepleiervaktene på 14,5%.  

God kompetansesammensetning, riktig bemanning, og en avlønning som står i forhold til ansvar og oppgaver er viktig for å beholde og rekruttere sykepleiere.

NSF har gjennomført undersøkelsen i 7 år, og har blitt en undersøkelse arbeidsgivere, presse og beslutningstakere i kommunene har begynt å forvente at kommer. NSF jobber videre med og påvirke, og har en forventning om at rammebetingelsene skal bli bedre.

Takk 
Takk til tillitsvalgte, deres medhjelpere, medlemmer og ledere i helsetjenesten for at vi hvert år klarer å gjennomføre denne undersøkelsen!