Endelig sommer!

Ragne på Blaaskjælhytta 2024

Fylkesleder Ragne Quinteros

Første halvår har bestått av helligdager som mange av dere har jobbet, Sommerturnuser som skal ferdigstilles, ses igjennom og godkjennes, prosjekter på jobb skal gjennomføres, lønnsoppgjør, eksamener, sykepleiedagen og jordmordagen og mye mer. I alt dette jobber NSF sine tillitsvalgte for dere medlemmer. De står på for å bedre - og forsvare rettigheter. De jobber for å få bedre arbeidstøy, forhandle turnuser, er med å planlegge mulig streiker og gjennomføre streiker. De påvirker arbeidsgiver og politikere for å forklare at samfunnet trenger sykepleiere. I dette arbeidet vinner vi noen saker, helt eller delvis og av og til opplever vi frustrasjoner i saker vi taper. Men uten NSF som organisasjon med sine medlemmer og sine tillitsvalgte ville vi tapt mye mer. Jeg vil si tusen takk for jobben dere gjør dag for dag for å påvirke, fag, interesse og samfunnspolitisk. 

Lønnsoppgjøret engasjerer mange av dere. På sykehusene/Spekter og i kommunene/KS er lønnsoppgjøret ferdig. Men for dere som jobber i kommunen blir det lokale lønnsforhandlinger til høsten. Følg med på informasjon dere får fra dere Hovedtillitsvalgt om prosessen i deres kommuner. For de som jobber i staten så har det vært streik i vår som endte med tvungen lønnsnemnd. Der vet vi ikke hva som blir resultatet før høsten. For de private områdene er det forhandlinger og mekling vi venter på. Det vi kaller rammen i årets lønnsoppgjør er på 5,2%, men rammen er ikke det samme som at alle får 5,2% økning. Noen grupper må prioriteres og får mer, mens andre får mindre. Noe av oppgjøret er brukt opp på lønnsglidning og overheng. Hva du får kan du finne på hjemmesiden til NSF eller ved å kontakte din tillitsvalgt. 

At vi mangler sykepleiere er en kjent sak, men dere i tjenesten vet hva den mangelen betyr. At lønn er et av virkemidlene for å sikre tjenesten er noe NSF har påpekt i flere år, men som vår forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier: «Fronfagsmodellen skaper problemer for den lønnsøkningen som er nødvendig for å rekruttere og beholde». Jeg vet at konsekvensen av disse manglene er at mange av dere jobber mye og spesielt når ferieavviklingen skal gjennomføres. Derfor er det viktig at dere passer på dere selv når dagene blir ekstra travle og at dere klarer å nyte ferien for å spare krefter til høsten. 

Til avslutning vil jeg nevne en sak der NSF har fått gjennomslag, som er viktig for å sikre tjenesten. NSF har fått gjennomslag for at pensjonerte sykepleiere med KLP pensjon, født i 1964 og tidligere, kan jobbe i stillinger under 20 prosent uten at det går utover pensjonen. Det er samtidig forhandlet frem mulighet for høyere pensjonistlønnssatser med arbeidsgiverne i kommuner og helseforetak. Disse kan forhandles frem om det er rekrutteringsutfordringer.

Fylkeskontoret er bemannet hele sommeren. Ta kontakt med din tillitsvalgt om han eller henne er på jobb, eller direkte med fylkeskontor om du trenger bistand i løpet av sommeren.

Vi i NSF Agder ønsker alle medlemmer i Agder en solfylt sommer!

Ragne Quinteros

Fylkesleder NSF Agder