Det er behov for nye yrkesskaderegler

De fleste - både politikere, medlemmer og "mannen i gata" blir svært overasket når vi forteller om bakgrunnen for valg av parole i ulike markeringer vi deltar på.

NSF Agder har i flere år gått med denne parolen i ulike markeringer i fylket. Vi ha fått mange spørsmål om den - Mange har blitt sjokkert over hvor diskriminerende yrkesskade og yrkessykdomsreglene faktisk er! Vi må vite for å kreve endring!

Hva er problemet?

Helsesektoren er den sektoren hvor det er lavest sannsynlighet for å få godkjent yrkesskade, ifølge forskningsrapporten «Yrkesskade – mest for menn?» (Fafo-rapport 2012:45).

Like mange kvinner som menn melder yrkesskader til Nav. Men realiteten er at sju av ti som får godkjent yrkesskade, er menn. Ved yrkessykdommer er kjønnsforskjellen enda større; ni av ti som får godkjent yrkessykdom, er menn.

Slik regelverket er i dag, må det noe ekstraordinært til for at en sykepleier skal få innvilget yrkesskadeerstatning. Tunge løft og belastninger er en del av stillingsbeskrivelsen.

Dagens regelverk for yrkesskade gir i praksis ikke de kvinnedominerte yrkene samme rett på yrkesskadeerstatning som de mannsdominerte.

Hvem kan endre regelverket?

Hurdalsplattformen, som ble presentert av statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum 13. oktober 2021, var regjeringen tydelig på at de vil «forbedre reglene om yrkesskade og yrkesskadeforsikring» (regjeringen.no).

I høst skal forslaget til ny yrkessykdomsliste på høring. Da er det sentralt at fysiske og psykiske skader opparbeidet som følge av belastninger sykepleiere gjerne møter, inkluderes.

Allerede i 1999 konstaterte kvinnehelseutvalget at yrkesskaderegelverket var diskriminerende for kvinner. Men særdeles lite har skjedd de siste 25 årene. Det er politikerne på Stortinget og i regjeringen som kan endre reglene til å inkludere skader og sykdommer som typisk oppstår i kvinnedominerte yrker.

Hva er løsningen?

Regelverket må oppdateres til også å ta høyde for skader i kvinnedominerte yrker. På den måten kan det gjenspeile dagens arbeidsliv, hvor kvinner i aller høyeste grad er til stede.

  • Akutte skader som oppstår ved forflytning av pasienter, «akutte løfteskader», må gi rett til yrkesskadeerstatning.
  • Det må være reell rett til yrkesskadeerstatning ved «usedvanlige belastninger».
  • Det generelle unntaket for belastningslidelser må oppheves.
  • Yrkessykdomslisten må revideres, der ny forskning legges til grunn.

Hvordan kan du bidra?

Har du erfaringer med yrkesskade og/eller yrkessykdom som sykepleier?