NSF Agder valgte også i år å fokusere på at det er i den kvinnedominerte helsesektoren, det er lavest sannsynlighet for å få godkjent yrkesskade eller yrkessykdom. Likestillingsutfordringene på dette feltet, er godt dokumentert i statistikk og forskning- nå krever vi handling for å få gjort noe med et utdatert regelverk.
Nytt av året i paraden, var at vi også gikk under parolen "JEG FRYSER", godt illustrert av 2 som gikk i helt vanlig sykepleieruniform og frøys seg gjennom paraden. Årets vinter har vært kald,,, den kaldeste på 10 år, hørte jeg en værmelder si. Den har aktualisert noe NSF har påpekt i flere år. Hvorfor er det slik at de som jobber i teknisk etat har fullt utstyr - fra ytterst til innerst- til alle årstider, mens de som jobber ute i helsetjenesten kun har den tynne hvite "pysjamasen" - hele året?
I Anledning 8. mars skrev fylkesstyret i Agder en kronikk om den strukturelle forskjellsbehandlingen av kvinner. De ulike yrkenes bekledning, yrkesskaderegler, biler i hjemmetjenesten, mangel på likelønn og så videre - mange bekker små gjør en stor å.
Kronikkene kan dere lese her: https://www.fvn.no/mening/debattinnlegg/i/KnOMX7/nei-vi-har-fortsatt-ikke-likestilling-i-norge-i-2024
eller her: https://www.agderposten.no/meninger/i/eJbPaR/nei-vi-har-fortsatt-ikke-likestilling-i-norge-i-2024
Vi må fortsatt markere kvinnedagen. For selv om vi liker å tro det, har vi ikke likestilling i Norge.
Årets markering av kvinnedagen gav oss alle også noe å tenke på. For vi har det godt i Norge - tross alt. Det er mange kriser og kriger i verden nå. Og krig og kriser rammer kvinner ekstra hardt, og opparbeidede rettigheter innskrenkes i mange deler av verden. "Glem aldri at en politisk, økonomisk eller religiøs krise vil være nok til at kvinners rettigheter kan stilles spørsmål ved." Sitat av Simone de Beauovir.