Det var et godt varslet ekstremvær... Rødt farevarsel ble sendt ut noen dager før selve snøen kom. Vi blir likevel som samfunn “tatt på senga” av hva så mye snø og kulde gjør med infrastrukturen i samfunnet vårt. Ting som var en selvfølge den ene dagen – blir en umulighet dagen etterpå.
Som å komme seg på jobb.
Vi har sett utallige historier i mediene om helsepersonell som gikk på ski i timevis, som engasjerte naboer med traktor, eller som rett og slett “flyttet inn” på jobb for å være på plass til rett tid. Det var oppfinnsomhet, og enorm ekstrainnsats, og sitatet var ofte: “vi gjør det for pasienter og brukere”.
Men for noen var dette en umulighet. De var rett og slett snødd inne. En fortvilende situasjon. Sykepleiere og helsepersonell har en enorm ansvarsfølelse overfor pasienter, brukere – og arbeidsgiver.
Hvilke praksis som skal gjelde når du ikke kan komme på jobb, eller kommer for sent pga ekstremvær har vært debattert i flere kommuner og i Sørlandet sykehus- både innad og i media, og også i spørretimen på stortinget. Løftet av tillitsvalgte som fikk fortvilte spørsmål fra medlemmer.
Det er arbeidstakers ansvar å stille på jobb til rett tid. Men i den ekstreme perioden vi har vært igjennom, gjentar vi Lill Sverresdatter Larsens ord: At Hen i HR står for «human». «og at arbeidsgiver må behandle folka sine ordentlig når arbeidsgiver vet hvor langt sykepleierne strekker seg for pasienter på vegne av arbeidsgiver.»
Etter litt frem og tilbake – drøftinger og dialog mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver i de berørte kommuner og sykehus, kan det se ut til at man har kommet frem til minnelige ordning for de som var berørt. Igjen fikk vi se hvor viktig arbeid NSF tillitsvalgte gjør for våre medlemmer i Agder.
Strukturelle forskjeller
Ekstremværet har også vist oss alle med tydelighet at det finnes strukturelle forskjeller mellom sektorer- og derfor i stor grad mellom kjønn. For hvorfor er det slik at teknisk etat har 4 hjuls trekkere parkert i garasjer, vinterklær fra topp til tå- fra ytterst til innerst, mens sykepleiere og andre som jobber i helsetjenesten kun har tynne bomullsbukser og tilhørende overdeler, og må skuffe og skrape ut sin minibil som ikke er egnet på vinterføre..... ? I mange kommuner er hjemmetjenesten klassifisert som «innearbeider». Forstå det den som kan.
Mange kommuner har nå måttet innse, og har startet å jobbe med det NSF har kjempet for lenge – hjemmetjenesten må ha bedre utstyr- påkledning og biler- for å kunne utføre sine tjenester hele året- også i ruskevær. Grunnutrustningen må bli bedre! Vi kan ikke godta at sykepleierne ikke har helt nødvendig utstyr for å unngå å bli syke selv, og å komme seg ut til brukerne av tjenestene. Det skal bli spennende å følge dette videre.
Nå håper vi at denne vinteren som har føltes så lang og kald, snart slipper taket. For våren kommer – det er sikkert! Fagdagen for medlemmer 13 mai føles lenge til, men tiden går fort, så sjekk kalenderen og plott inn dagen i kalender! Mer informasjon om arrangementet kommer snart!
Hilsen Ragne Quinteros Fylkesleder NSF Agder