En «brat summer» som varer hele året

Lill Sverresdatter Larsen

Arkivbilde. Foto: Kristin Henriksen / Norsk Sykepleierforbund

Jeg heier på å våge. Fasiten er ikke alltid gitt, og ofte må vi våge å ta beslutninger og stå i dem. Det er slik vi lærer. Til og med den amerikanske presidentkandidaten Kamala Harris har blitt en del av trenden. «Kamala is brat» ga henne mange nye unge støttespillere.

«Brat»-trenden kan likevel innebære et litt farligere element, nemlig det at vi skal være mer ego og individualistiske. Vi trenger dem som går foran, men for at de skal kunne gjøre det, må vi ha tryggheten i fellesskapet og det kollektive som en grunnmur. Sammen står vi sterkere. Teamet er sterkere sammen. Sykepleiere er sterkere sammen.

Over 130 000 NSF-medlemmer gir gjennomslagskraft

Norsk Sykepleierforbund har medlemsvekst, og nylig ble vi over 130 000 medlemmer! Visste du at vi går mot strømmen? Organisasjonsgraden i Norge har generelt gått jevnt nedover siden 40‑årene, riktignok med en stabilisering på rundt 50 prosent fra starten av årtusenskiftet. Lavest er organiseringsgraden i privat sektor.

Som samfunn trenger vi en høy organisasjonsgrad. Hele den norske modellen er tuftet på partssamarbeidet, hvor arbeidstaker, arbeidsgiver og staten sammen finner løsninger. En utviklingstendens gir likevel håp for den norske organisasjonsgraden. Fra 2017 til i dag har det skjedd noe: Flere unge sier de ønsker å ha noen i ryggen om noe skulle skje.

Vår egen studentleder, Kristoffer A. Haugen, er blant dem som har vervet mange unge medlemmer på studiestedene de siste ukene. Studentene er opptatt av en sykepleieridentitet, som starter når de tar på seg uniformen de får gjennom medlemskapet. Kristoffer utdyper videre: «Studentene oppgir forsikring og rabatter som grunner til at de blir med. Men mange er også opptatt av gjennomslagskraften det gir å være en del av gjengen.»

Stor slegge vs. liten hammer

Det er viktig at våre ferskeste medlemmer også ser det siste poenget der. For når vi driver med politisk påvirkningsarbeid, kampanjer eller forhandlinger, har størrelsen faktisk noe å si.

Helseminister Jan Christian Vestre er fullt klar over at det ikke er forbundsleder Sverresdatter Larsen alene han snakker med, men stemmen fra 130 000 sykepleiere. Det har en stor effekt på muligheten for å få gjennomslag.  

Vi drar stadig i møter med politikere. For tiden har vi de nye funnene fra medlemsundersøkelsen vår med oss. Tallene gir blant annet nyttig innsikt i den utfordrende arbeidsbelastningen for mange sykepleiere står i.

En ny løsning vi legger frem, er behovet for en tverrpolitisk langtidsplan for helse. En slik tverrpolitisk plan er noe som Forsvaret har hatt lenge, og som politiet nylig fikk. Bemanningskrisen for helsepersonell krever at beslutningstakerne løfter blikket og legger en langsiktig strategi, uavhengig av partibok og korte valgperioder.

Heia oss!

Kjære deg som akkurat har meldt deg inn i Norsk Sykepleierforbund – velkommen om bord. Og kjære deg som år etter år betaler medlemskontingenten – du gjør oss sterkere.  

Det unike med NSF er at vi jobber for bedre lønn og arbeidsvilkår, samtidig som vi har faget i front. Vi har egne faggrupper, og vi utvikler sykepleiefaget med kunnskap og forskning. 

Nå har vi rundet 130 000 medlemmer. Det gir oss styrke, det gir deg trygghet, og det gir sykepleiefaget gjennomslag.