Sommerhilsen fra styret i Sykepleierlederne NSF

Styret i Sykepleierlederne NSF

Styret i Sykepleierlederne NSF, samlet på LNN-konferansen i Mai.

De fleste av dere har sikkert allerede fått med dere at vår faggruppe har endret navn, slik de fleste faggruppene i NSF nå gjør. Arbeidet med dette har pågått en tid, etter at vårt GF i 2023 vedtok å gi styret mandat til å jobbe med en navneendring på faggruppen for sykepleierledere i NSF. Dette arbeidet bygger på et samarbeid med Sentralt Fagforum og Avdeling for medlems-tjenester i NSF, for å gjøre faggruppene mer synlig utad, både blant medlemmene i NSF og befolkningen generelt. Om dette også kommer til å gjøre arbeidet noe lettere i å rekruttere nye medlemmer til vår faggruppe, vil tiden fremover vise oss?

En velfortjent sommerferie har for mange startet opp i disse dager, og selv om flere er i feriemodus, ønsker styret å gi dere en liten oppsummering på våre aktiviteter og prioriteringer i arbeidet med sykepleierledelse i NSF.

Sykepleierledelse i tillegg til «Faget i front»; er i denne Landsmøteperioden satt øverst på agendaen for de strategiske prioriterte satsingsområdene i NSF, noe som begynner å vise igjen på våre aktiviteter i faggruppen både sentralt og lokalt, men som også etter hvert viser tydeligere i NSFs politikk generelt. Dette både gjennom de faglige, interesse og samfunnspolitiske prioriteringer og vedtak som gjøres i NSF. Det pågår i disse dager et viktig strategiarbeid i NSF der vi som faggrupper, fylkesledd og de ulike avdelinger i organisasjonen, sammen, er med og legger premisser for hvilke politiske og konkrete tiltak som iverksettes for å utforme en god strategi fremover i sykepleierledelse. Det skal bli spennende hvilke konkrete tiltak i sykepleierledelse, NSF prioriterer og iverksetter fremover, utover det vi som faggruppe har igangsatt av aktiviteter og tiltak.

Vårt mantra i landsstyret er:» Fag og ledelse i front» Dette fordi vi som sykepleierledere, vet at det er vi som er med og legger premissene for faglige prioriteringer og satsingsområder i sykepleien uansett ledernivå både i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Noe også de fleste offentlige dokumenter og høringer beskriver og begrunner tydelig. En leder, ikke bare påvirker sitt arbeids- og fagmiljø, men faktisk former det! Dette sier noe om hvor stor betydning sykepleierledelse har, for å sikre og utvikle høy kvalitet, god pasientsikkerhet, rekruttere og beholde sykepleiere.

Med bakgrunn i dette jobber vi i landsstyret i samarbeid med lokalgruppene og Sentralt Fagforum alt vi kan som faggruppe, i å prioritere og gjennomføre

konkrete tiltak som bidrar i å tydeliggjøre sykepleierledernes betydningsfulle ansvar og funksjon i helsetjenesten.

Det er flere faglige innsatsområder vi som faggruppe prioriterer i vårt fag- og samfunnspolitiske arbeid med sykepleierledelse og for våre medlemmer som:

- Mentorprogram for sykepleierledere i samarbeid med andre faggrupper i Sentralt Fagforum og Fag og- Helsepolitisk avdeling i NSF.

- Program for systematisk Etisk refleksjon i samarbeid med Faggruppen for Kreftsykepleie og Sentralt Fagforum.

- Faglige Nettverksmøter for sykepleierledere i NSF

- Web-seminarer i Etikk og ledelse m.m.

- Innlegg på regionale lederkonferanser i regi av NSFs fylker

- Arrangerer årlig Nasjonal lederkonferanse for sykepleierledere i samarbeid med Fag og helsepolitisk avd. i NSF. I år arrangeres denne på Hamar 28. og 29. oktober.

- Medarrangør i Nordisk lederkonferanse for sykepleierledere som arrangeres i våre ulike nordiske land 2. hvert år i regi av vårt nordiske ledernettverk (LNN). I år ble konferansen arrangert på Færøyene, Torshavn. Neste LNN konferanse blir arrangert i Malmø i 2026.

- Skriveseminar for sykepleierledere i samarbeid med faggruppen for sykepleiere i psykisk helsevern og rus (SPOR) på Metochi Klosteret på Lesvos, Hellas som ble arrangert i mai.

- Nå fra høsten er med og utvikler et kursprogram i regi av NSF om «Sykepleierledere som samfunnsaktør». Dette som del av NSFs strategiske satsing på å gi sykepleierledere enda bedre kunnskap i samfunnspolitiske prosesser og problemstillinger som er viktig, ledere håndterer på en god og fremoverlent måte.

- Deltar i årets «Arendals-uka» med innlegg og debatt om ledelse i helsetjenesten i regi av NSF og UNIO.

Som dere ser av disse ulike innsatsområdene, så jobber styret aktivt, bredt, og konkret på flere områder. Det blir både spennende og viktig fremover når NSF som hovedorganisasjon sammen med oss som faggruppe sentralt og lokalt, iverksetter konkrete prosjekter og tiltak m.m. i den lederstrategien som nå utarbeides, og skal gjelde ut hele landsmøteperioden 2024 – 2028.

Til slutt vil jeg på vegne styret i Sykepleielederne, NSF ønske dere velkommen til vår nasjonale lederkonferanse på Hamar 28. og 29. oktober. En Riktig God Sommer til dere alle!

Jan-Erik Nilsen

Leder

Sykepleierlederne NSF