Tildeling av Marie Lysnes stipend for 2024

SPoR

Gro Lillebø (nr. to f.v.), 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund, var til stede under utdelingen av stipendene. Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

Gro Lillebø er 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund. Hun var til stede da årets stipender fra Marie Lysnes stiftelse, ble utdelt til totalt fire prosjekter.

– Det er veldig spennende å høre om de ulike prosjektene som ble presentert, og dette viser viktigheten av aktive medlemmer innen psykisk helse og rus. Det blir spennende å høre om prosjektenes vei videre, fortsetter Lillebø.

– Så langt har vi delt ut mer enn 20 stipend på til sammen over 700 000 kroner. I løpet av 13 år har dette bidratt til å styrke utdannelsen av sykepleiere gjennom forskningsbaserte og kliniske innsikter, og praktiske ferdigheter, forklarer Espen Gade Rolland.

Rolland leder NSF SPoR, Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for sykepleiere og spesialsykepleiere som arbeider i og eller har interesse for psykisk helse, rus og avhengighet.

– Vi setter stor pris på samarbeidet med Marie Lysnes stiftelse gjennom 13 år, forsetter Rolland.

Stipender fra Marie Lysnes stiftelse ble utdelt til fire prosjekter

Sykepleiefaglig utvikling og kompetanseheving i en psykisk helse- og rustjeneste i endring

Søker: Hilde Arntzen, spesialsykepleier ved psykisk helse- og rustjeneste, Tønsberg kommune

Faggruppen ønsker å gjennomføre en kompetanseheving og fagutvikling. Dette vil bidra til økt kvalitet på fremtidig veiledning og undervisning gitt av faggruppen, både innad og tverrfaglig i tjenesten.

SPoR
Fra venstre: Espen Gade Rolland, Kjell-Henrik Hendrichs (Marie Lysnes Stiftelse), Hilde Marie Armann, Hilde Arntzen og Knut Lorentzen (Marie Lysnes Stiftelse). Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

Hjelp som hjelper – betydningen av sykepleierens faglige rolle og kliniske praksis

Søker: Bodil Bakkan Nielsen, SPoR AGDER

Dette prosjektet er viktig for helsearbeidere, spesielt nå med tanke på helsevesenets fremtid med færre sykepleiere, flere eldre og mindre tilgang på tjenester. Det kan være med på å forebygge uhelse i sykepleierens eget liv.

SPoR
Fra venstre: Espen Gade Rolland, Kjell-Henrik Hendrichs (Marie Lysnes Stiftelse), Bodil Bakkan Nilsen, Unni Høstad Syvertsen og Knut Lorentzen (Marie Lysnes Stiftelse). Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

Velkomstdag beriket med innslag av møte med aggresjonsproblematikk (MAP)

Søker: Maria Løvhaug, Bente Sundbye og Andreas Seierstad, spesialsykepleiere ved OUS

Prosjektet har som mål å belyse om en velkomstdag for bachelorstudenter i sykepleie påvirker mestringstro og trygghet, og om en velkomstdag beriket med innslag av et møte med aggresjonsproblematikk (MAP) er overlegen velkomstdagen uten MAP på disse utfallsmålene.

SPoR
Fra venstre: Espen Gade Rolland, Kjell-Henrik Hendrichs (Marie Lysnes Stiftelse), Andreas Seierstad, Maria Løvhaug, Bente Sundbye og Knut Lorentzen (Marie Lysnes Stiftelse). Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

Utvikling av refleksjonskort for nye ledere

Søker: Else Marie Lysfjord, psykiatrisk sykepleier og førsteamanuensis ved Nord universitet, og Siv Skarstein, psykiatrisk sykepleier og førsteamanuensis ved OsloMet.

Else Marie Lysfjord og Siv Skarstein har vært en del av forskningsgruppen som har gjennomført følgeforskning knyttet til utprøving og gjennomføring av pilotprosjektet «Mentorprogrammet for ledere innen rus og psykisk helse». Denne forskningen har blant annet vist at særlig nye ledere innen rus og psykisk helsefeltet opplever lederposisjonen som krevende, og at mentorering er et viktig tiltak for ledelsesutvikling for sykepleiere i ledende posisjoner.

SPoR
Fra venstre: Espen Gade Rolland, Kjell-Henrik Hendrichs (Marie Lysnes Stiftelse), Siv Skarstein og Knut Lorentzen (Marie Lysnes Stiftelse). Foto: Jon Fredrik Braadland-Konstali / NSF

Om Marie Kristofa Lysnes’ stipend

Stipendet tildeles en sykepleier som arbeider eller planlegger å arbeide med et prosjekt som vil styrke utdannelsen av sykepleiere gjennom økte forskningsbaserte og kliniske innsikter og praktiske ferdigheter.

Marie Lysnes arbeidet gjennom et langt liv for å heve kvaliteten på̊ sykepleierutdanningen og sykepleie innen det psykiske helsefeltet.