SPoR på medikamentfritt behandlingstilbud ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN)

Medikamentfritt UNN

Fra venstre Espen Gade Rolland, Thomas Nag, Nina Camilla Wergeland, Else Marie Lysfjord og Børge Iversen

SPoR har hele veien støttet opprettelsen av medikamentfrie behandlingstilbud, som i denne saken fra 2016

Medikamentfritt behandlingstilbud er et regionalt tilbud til personer over 18 år. Alle innleggelser er frivillige, og pasientene som søker seg til tilbudet bør ha motivasjon for et medikamentfritt tilbud hvor andre behandlingsformer prioriteres.

Vi ble godt tatt imot av SPoR-medlem og sykepleier Børge Iversen som informerte oss om at til tross for at det kalles et medikamentfritt tilbud, er det fortsatt mange av pasientene som mottar medisiner. Særlig var det mange som fikk hjelp til forsvarlig og trygg nedtrapping av medikamenter som de hadde stått på over lenger tid. Han viste oss ukeplanen til avdelingen hvor behandlingstilbudene i hovedsak var gruppebaserte, recovery-orienterte og vektla relasjons- og nettverksperspektivet. Ved avdelingen blir det vektlagt frivillighet, aktivitet, mestring, struktur, nettverk og bevissthet om egen helse og livssituasjon. Han fortalte oss sin egen kunnskapsreise hvor recovery som begrep hadde gått fra å være et abstrakt ord i sykepleierutdanningen, til å gradvis forstå mer av hvor avgjørende betydning begrepets innhold kunne ha for kultur, verdier og praksis i en sengepost.

Takk for et spennende og inspirerende innblikk i arbeidshverdagen deres!

I januar i år arrangerte Medikamentfritt Behandlingstilbud UNN Tromsø en fagkonferanse om medisinfrie tilbud.
Her finner du lenker til opptak av begge dagene, samt paneldiskusjonen "psykiske helsetjenester i Nord - hvor går veien videre?" som ble arrangert i tilknytning til konferansen: