Psykisk helse og prosessen i Helse Nord

Espen Gade Rolland

Bakgrunn

Helse Nord hadde tidligere annonsert en omfattende restrukturering av psykiske helsetjenester, inkludert en foreslått nedleggelse av flere døgntilbud ved DPS, og omgjøring av medikamentfritt behandlingstilbud (døgn) til et ambulant konsultasjonsteam. Denne beslutningen ble møtt med sterk motstand fra helsepersonell, pasienter og pårørende, som fryktet at slike nedleggelser ville føre til redusert tilgjengelighet og kvalitet på nødvendige helsetjenester.

DPS spiller en kritisk rolle i behandling og omsorg for personer med psykiske lidelser. Døgntilbudene gir behandling og støtte til pasienter som har behov for mer omfattende omsorg enn hva som kan tilbys poliklinisk. Nedleggelsen av disse tilbudene ville ha ført til betydelig økt press på pårørende og andre deler av helsevesenet, inkludert kommunale tjenester, akuttpsykiatriske avdelinger og sykehus.

Mobilisering

NSF og SPoR har jobbet systematisk for å påvirke beslutningstakere, fremme viktigheten av døgntilbudet, og mobilisere støtte fra både helsepersonell og allmennheten. Samarbeidet med konserntillitsvalgt i Helse Nord Sissel Alterkjær, foretakstillitsvalgte og faggruppa har vært svært viktig.

"Dette gjennomslaget er en bekreftelse på viktigheten av å stå opp for pasienters rettigheter og kvaliteten på helsetjenestene vi tilbyr," sier Espen Gade Rolland, leder av NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR). "Vi er stolte av å ha spilt en rolle i å sikre at dette viktige tilbudet forblir tilgjengelig for de som trenger det."

 «Det var den eneste fornuftige løsningen. Å legge ned et så viktig tilbud til sårbare pasienter ville vært helt uakseptabelt» sier Gjertrud  Helene Krokaa som er Fylkesleder i NSF Nordland, og understeker viktigheten av det gode samarbeidet med SPoR og lokale tillitsvalgte  i dette arbeidet.

«Det var et sterkt engasjement både fra folk og politikere og det må ikke undervurderes», påpeker Krokaa.

Fylkesleder Gjertrud Helene Krokaa

Fylkesleder i NSF Troms og Finnmark, Åshild Østlyngen, berømmer SPoR v/leder Rolland for engasjementet i saken gjennom hele prosessen.

«Vi er avhengige av både lokalt og faglig engasjement i slike store prosesser, og dette er et tydelig bevis på at samarbeid mellom NSFs faggrupper og lokale tillitsvalgte gir resultater».

Østlyngen mener dette gjennomslaget er avgjørende for helsetjenestene til befolkningen i den nordlige landsdelen. Helse Nord-styret har tatt høringsinnspillene på alvor, og viser dermed at de setter pasientenes behov i første rekke.

«Jeg har en forventing om at dette også gjenspeiler seg i den videre prosessen med omstilling av DPSene i Troms. Her har vi kompetente fagmiljø som er bygd opp over år, og de må ivaretas til det beste for pasienter og pårørende» avslutter Østlyngen.

Åshild Østlyngen

Fremover

"Selv om styrkingen av polikliniske og ambulante tilbud ser ut til å være lagt på hold, er det gledelig å se at døgntilbud i distriktene opprettholdes," sier Rolland. SPoR ser på dette som en viktig seier, og understreker betydningen av disse områdene for psykisk helse. Det er også svært gledelig at medikamentfritt behandlingstilbud fortsatt blir et medikamentfritt alternativ, dette har vi støttet siden opprettelse av tilbud og sammen med brukere og pårørende.

SPoR uttrykker også forventninger om et tett samarbeid angående omstillingen av Distriktspsykiatriske sentre (DPS) i Troms som er foreslått. Endringer må være basert på faglige innspill, og det er avgjørende med bred involvering av brukere og pårørende i prosessen, sammen med fagpersoner, i tillegg understrekes det viktigheten av samarbeid med kommunale tjenester som avgjørende for fremtiden.

"Vi i SPoR bidrar gjerne," sier Rolland. "Det er viktig at de som er mest berørt av disse endringene får muligheten til å påvirke dem."

Med dette tar SPoR et steg videre i sin kamp for bedre psykisk helsetjenester, og fortsetter sitt arbeid med å sikre at stemmen til brukere og pårørende blir hørt.

Høringsinnspill:

Styresak i Helse Nord:

Utvalgte mediesaker: