Økt kompetanse og ressurser er avgjørende for suksess

Gro Lillebø

Med forbundsledelsens Gro Lillebø for NSF, Ann Karin Swang fra Landsgruppen av helsesykepleiere, fag- og helsepolitisk avdeling ved Svein Roald Olsen, og fra NSF SPoR, Espen Gade Rolland & Christina Livgard, var Norsk sykepleierforbund og profesjonen godt representert!

SPoR hadde på forhånd levert skriftlig høringsinnspill, som du finner i sin helhet på Stortingets sider her ( Høringsinnspill - stortinget.no )

– Stortingsmeldingens fokus på menneskerettigheter, skadereduksjon og en integrert helse- og velferdspolitikk er i tråd med sykepleiefaglige prinsipper, sa Espen Gade Rolland leder av SPoR. – Respekt for individets verdighet og rett til likeverdige helsetjenester står helt sentralt for oss.

Viktig anerkjennelse fra regjeringen

SPoR roser regjeringen for å erkjenne sammenhengen mellom rusmiddelproblemer, sosial ulikhet og helseutfordringer. Integrering av forebygging, behandling og oppfølging i ordinære helsetjenester er et viktig prinsipp for å utjevne sosiale forskjeller, understreker SPoR i sitt skriftlige innspill.

– Vi verdsetter at regjeringen løfter frem retten til god helse og livskvalitet som et innsatsområde, og at det skal etableres en handlingsplan mot stigmatisering, og at regjeringen legger til grunn et normaliseringsperspektiv, at rusmiddellidelser skal betraktes og behandles på samme måte som andre lidelser, som vil bidra til mer likeverdige og tilgjengelige helsetjenester.

Støtter skadereduksjonstiltak

– Det er positivt at regjeringen ser hvordan brukerrom utgjør et viktig skadereduserende tilbud der de finnes, og at det er satt i gang et arbeid med endringer i brukerromslov og -forskrift med sikte på å gjøre det lettere for kommuner med behov å etablere denne ordningen. SPoR understreker i sitt skriftlige innspill at de støtter en beredskapstankegang på rusfeltet, med løpende monitorering av rusmiddelsituasjonen, der også brukerrom vil kunne spille en avgjørende rolle, og i tillegg ser vi behovet for rusmiddel analysetjenester for å sikre at den enkelte har bedre muligheter for å ta kunnskapsbaserte valg for seg, som igjen er overdoseforebyggende. 

Behov for økt kompetanse og spesialistgodkjenning

Stortingsmeldingen legger stor vekt på behovet for økt kompetanse i helse- og omsorgstjenestene. SPoR påpeker at dette er avgjørende for å redusere stigma og sikre kvalitet i tjenestene.

– Vi forventer økt bruk av sykepleierkompetanse, med opplæring i rusmiddelhåndtering og skadereduksjon i både grunn- og masterutdanningen for sykepleiere og andre helsearbeidere. – Spesielt er det viktig å iverksette spesialistgodkjenning for master i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet, som er det eneste forskriftfestede masterprogrammet med integrering av psykisk helse, rus og avhengighet i utdanningen, i tillegg er somatisk samsykelighet sterkt vektet – som jo nettopp var bakgrunnen for etableringen av denne utdanningen. Sykepleiere, møter og følger mennesker hele livet i hele helsetjenesten, og har en unik rolle i å identifisere risikofaktorer tidlig, understreket Rolland i høringen.

Krever tilstrekkelige ressurser

Reformens suksess avhenger av tilstrekkelige ressurser til helse- og omsorgstjenestene.

– Det handler om bemanning, opplæring og tilgang til tilpasset tilbud. Helsepersonell, inkludert sykepleiere, må få de verktøyene og ressursene de trenger.

SPoR støtter hovedtrekkene i meldingen og ser frem til å bidra til implementeringen, samtidig som vi er bekymret for underfinansiering av tjenestene og knallharde økonomiske prioriteringer.

– Vi ønsker lykke til med det videre arbeidet og ser frem til å fortsette dialogen med regjeringen, avsluttet Rolland.

Se også NSF sin nyhetssak: Forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet