NSF satser på psykisk helse og rus

SPoR-styret

SPoR-styret 2024

Forbundsstyret viderefører SPoR-satsingen

Forbundsstyret i Norsk Sykepleierforbund (NSF) har vedtatt å videreføre den viktige satsingen på psykisk helse og rus (SPoR) frem til 2028. Vedtaket sikrer at arbeidet fortsetter med samme rammer gjennom landsmøteperioden 2024-2028, noe som gir faggruppen stabilitet og muligheten til å videreutvikle sitt arbeid for å møte fremtidens utfordringer innen psykisk helse og rusfeltet. 

- Psykisk helse og rus har vært et prioritert område for Norsk Sykepleierforbund og vi er glade for at vi nå har forlenget denne satsingen, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen etter at forbundsstyret enstemmig gikk inn for å videreføre satsingen, inkludert fullt frikjøpt av lederen i faggruppen innen psykisk helse og rus (SPoR).

Lill Sverresdatter Larsen
Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder NSF

Sykepleierkompetanse som nøkkelressurs i psykisk helse og rusbehandling 

- Dette er et viktig tema både nasjonalt og internasjonalt. Sykepleiernes rolle i dette feltet er avgjørende. Faggruppen har bidratt vesentlig i den samfunnspolitiske debatten og vært en viktig stemme både for pasientgruppen og sykepleierne innen fagfeltet. Dette er et særs viktig arbeid med mennesker i marginaliserte og sårbare situasjoner, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Sykepleieres kompetanse er avgjørende i arbeidet med psykisk helse og rus, både i direkte pasientbehandling og som en del av større tverrfaglige team. De spiller en sentral rolle i å identifisere psykiske lidelser, gi støttende samtaler, veilede pårørende, og ikke minst bidra til å bygge trygge behandlingsforløp. Denne kompetansen er ofte avgjørende for å kunne tilby helhetlig hjelp til mennesker som ofte har komplekse og sammensatte behov. 

En samfunnsinvestering med stor verdi 

Vedtaket om å videreføre satsingen på SPoR har betydning langt utover sykepleiernes egen hverdag. Psykisk helse og rusproblematikk er et økende samfunnsproblem, og behovet for kompetent fagpersonell er større enn noen gang. Sykepleiere med spesialisering innen dette feltet bidrar både i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten, i et forebyggede perspektiv og tidlig intervensjon, i tillegg til utvikling av kunnskapsfeltet. Dette fører til bedre livskvalitet for de som sliter med psykiske helseutfordringer eller rusproblemer, og skaper også betydelige samfunnsøkonomiske gevinster i form av redusert trykk på helsevesenet og økt samfunnsdeltakelse. 

Blant de viktigste bidragene fra SPoR i forrige landsmøteperiode nevner forbundslederen at faggruppen har vært en viktig pådriver i arbeidet med å etablere en sykepleiefaglig masterutdanning innen psykisk helse og rus.

Glede og anerkjennelse fra SPoR-lederen 

SPoR-leder Espen Gade Rolland uttrykker stor tilfredshet med vedtaket og anerkjennelsen fra forbundsstyret.

- Dette vedtaket betyr mye for oss i faggruppen. Det gir oss muligheten til å fortsette å styrke kompetansen innen psykisk helse og rus, noe som vil komme både våre medlemmer, pasientene, pårørende og samfunnet for øvrig til gode. Vi er svært takknemlige for den tilliten og støtten vi har fått fra forbundsstyret, sier Rolland. 

Espen Gade Rolland
Espen Gade Rolland, leder NSF-SPoR

Vedtaket markerer et viktig skritt for å sikre kontinuitet og utvikling i arbeidet med psykisk helse og rusfeltet i NSF. Det viser forbundsstyrets forpliktelse til å støtte opp om en av de mest krevende, men også samfunnsnyttige, satsingsområdene innen helsevesenet. Samtidig sender det et klart signal om at sykepleiere er en uunnværlig del av løsningen for å møte utfordringene innen psykisk helse og rus, både i dag og i årene som kommer.