Historisk master gir sykepleiere kritisk spisskompetanse

HISTORISK ÅPNING: Mandag åpnet det nye masterprogrammet i i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet på Lovisenberg Diakonale Høyskole i Oslo.

HISTORISK ÅPNING: Det nye masterprogrammet i psykisk helse, rus og avhengighet åpnet 13. januar på Lovisenberg Diakonale Høyskole. Foto: Christina Livgard / NSF-SPOR

13. januar lanserte Lovisenberg Diakonale Høgskole (LDH) sitt nye masterprogram i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet (MAPRA). Dette er Norges første rendyrkede masterprogram rettet mot dette kritiske fagfeltet, og det markerer en milepæl i utdanningen av spesialiserte sykepleiere.

– Dette masterprogrammet er et svar på samfunnets rop om tiltak på disse områdene. Studiet skal bidra til å ruste sykepleierne til å møte utfordringene med rus, psykisk helse og avhengighet, sa Vidar Haukeland styreleder ved LDH og administrerende direktør i Stiftelsen Diakonissehuset.
ÅPNING: Vidar Haukeland, styreleder ved LDH og administrerende direktør i Stiftelsen Diakonissehuset holdt åpningstale. Foto: Espen Sare / NSF

– Dette masterprogrammet er et svar på samfunnets rop om tiltak på disse områdene. Studiet skal bidra til å ruste sykepleierne til å møte utfordringene med rus, psykisk helse og avhengighet, sa Vidar Haukeland, styreleder ved LDH og administrerende direktør i Stiftelsen Diakonissehuset.

Faglige autoriteter med innflytelse

Sosialbyråd i Oslo, Julianne Ferskaug fra Venstre, pekte på viktigheten av menneskerettigheter i behandlingen.

Sosialbyråd i Oslo, Julianne Ferskaug fra Venstre, pekte på viktigheten av menneskerettigheter i behandlingen.
ØKT KUNNSKAP: Helsebyråd i Oslo, Julianne Ferskaug (V), mener studiet gir økt kunnskap og faglig autoritet. Foto: Espen Sare / NSF

– Vi må sikre at behandlingen og omsorgen for personer i psykisk helse, rus og avhengighet overholder menneskerettighetene. Dette utdanningsprogrammet vil øke kunnskapen og bidra til å sikre dette. Dere som studenter og fagpersoner taler pasientgruppens sak. Jeg oppfordrer dere til å engasjere dere i debatten om og for denne sårbare gruppen. Det vil gjøre dere til faglige autoriteter med innsikt som vil bli lyttet til, sa Ferskaug.

Historisk milepæl

Kai Øivind Brenden, første nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), trakk frem betydningen av programmet:

– Vi står samlet for å markere en milepæl i norsk sykepleierhistorie. Vi feirer lanseringen av den første og eneste rendyrkede masterutdanningen for sykepleiere innen psykisk helse, rus og avhengighet i Norge. Denne dagen handler om mer enn å starte et studieløp. Det handler om å stake ut en ny kurs for hvordan vi møter noen av de mest komplekse utfordringene i dagens helsevesen, sa Brenden.

Første nestleder i NSF, Kai Øivind Brenden gir åpningstale til nye masterstudenter på MAPRA-programmet ved LDH.
BANEBRYTENDE: Masterstudentene vil forme den faglige fremtiden for spesialsykepleiere på området psykisk helse, rus og avhengighet, sa første nestleder i NSF, Kai Øivind Brenden i sin åpningstale. Foto: Espen Sare / NSF

Han fremhevet også studentenes rolle i programmet:

– Dere som er studenter og undervisere, er pionerer i dette banebrytende studieprogrammet. Dere vil utvikle og forme fremtidens spesialsykepleiere innen psykisk helse, rus og avhengighet. Kompetansen deres er avgjørende i arbeidet for å gi pasienter med psykiske helseutfordringer, rusproblemer og avhengighet den helsehjelpen de fortjener, oppsummerte han.

Faglig gjennombrudd

Espen Gade Rolland, leder i NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (NSF-SPOR) og høgskolelektor på LDH, uttrykte sin entusiasme:

– Det er med stor glede og stolthet at vi ønsker dere velkommen til Norges første masterstudium i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet. Dette programmet representerer et gjennombrudd både for oss som sykepleiere og for de som trenger vår hjelp mest – pasienter og brukere med komplekse behov og deres pårørende.

Espen Gade Rolland, leder i NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus og høgskolelektor på LDH.
HISTORISK: Det nye studiet er et masterprogram skreddersydd for å møte fremtidens utfordringer innen psykisk helse, rus og avhengighet, påpekte Espen Gade Rolland, leder i NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus og høgskolelektor på LDH. Foto: Espen Sare / NSF.

Rolland påpekte masterprogrammets historiske betydning.

– At vi står her i dag, med et masterprogram skreddersydd for å møte fremtidens utfordringer innen psykisk helse, rus og avhengighet, er ingen tilfeldighet. Det er et resultat av mange års målrettet arbeid. Tilbake i 2015 vedtok Norsk Sykepleierforbund (NSF) på sitt landsmøte en tydelig strategi for å styrke sykepleierkompetansen innen psykisk helse og rus, også i utdanning, sa han og oppfordret studentene til å se fremover:

– Ved å starte dette masterstudiet har dere tatt et valg som ikke bare vil påvirke deres egen karriere, men også helsevesenet som helhet. Psykisk helse, rus og avhengighet er felt som krever både høy faglig kompetanse og dyp menneskelig forståelse, avsluttet han.

Om det nye masterprogrammet i psykisk helse, rus og avhengighet:

  • MAPRA-programmet fikk akkreditering av NOKUT i oktober 2024 og er utformet som et deltidsstudium over seks semestre.
  • Studiet kombinerer nettbaserte aktiviteter, fysiske samlinger, simuleringstrening og praksisopphold. Organiseringen av masterprogrammet gjør det mulig for yrkesaktive sykepleiere over hele landet å delta.
  • Uteksaminerte kandidater vil være kvalifisert til å jobbe i kommunale helse- og omsorgstjenester, spesialisthelsetjenester innen psykisk helse og rus, i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og andre koordinerende tjenester.

    Kilde: Lovisenberg Diakonale Høgskole