Årets forskningsartikkel 2022

Forskingsartikkel 2022

Fv: Kristine B Stenstad, Espen Gade Rolland og Nina Camilla Wergeland

For artikkelen:

"Health professionals’ experience of treatment of patients whose community treatment order was revoked under new capacity-based mental health legislation in Norway: qualitative study"

Forfattere: Nina Camilla Wergeland, Åshild Fause, Astrid Karine Weber, Anett Beatrix Osnes Fause og Henriette Riley

Komiteens vurdering: "Artikkelen er en del av prosjektet: Økt selvbestemmelse? Erfaringer med tvunget psykisk helsevern uten døgnopphold og pasienters medbestemmelse etter endringen av psykisk helsevernloven av 1.september 2017. Artikkelen utforsker ansatte sine erfaringer med å involvere pasientene i beslutninger angående egen behandling og omsorg. Studien viser at helsepersonell har økt sin bevissthet om ansvaret for pasientens autonomi og involvering etter lovendringen. 
Temaet for studien er viktig og nyttig i den kliniske praksisen overfor den pasientgruppen det gjelder. Å forske på praksiser i psykisk helsevern i lys av menneskerettigheter og medborgerskap er svært relevant for samfunnet, det tverrfaglige fagfeltet og sykepleiere som profesjon. At sykepleiere har kunnskap om pasientgruppens rettigheter og behov for mest mulig selvbestemmelse kan ha stor betydning for hverdagslivet hos en pasientgruppe som ofte er marginalisert og har vanskelige levekår. 
Artikkelen formidler viktige perspektiver og kunnskap som kan ha betydning for evalueringen av lovendringen og videre arbeid i HOD sitt ekspertutvalg."

Komiteen har bestått av:

  • Arve Almvik, faglig rådgiver NAPHA/dosent i psykisk helsearbeid
  • Stian Biong, professor i psykisk helsearbeid
  • Unn E Hammervold, førsteamanuensis Universitetet i Stavanger