Rekvireringsrett for jordmødre – orientering om endret praksis

Helsedirektoratet viser til jordmødres rekvireringsrett til prevensjon som følger av forskrift om legemidler fra apotek § 2-5. Rekvireringsretten fremgår av Helsepersonellregisteret (HPR) når det gjøres oppslag i registeret på det konkrete HPR-nummeret.
Norskutdannede jordmødre utdannet etter 2006 får automatisk rekvireringsrett ved søknad om autorisasjon. Jordmødre med eldre norsk utdanning må gjennomføre et etterutdanningskurs som tilbys ved norske læresteder for å få rekvireringsrett.

For jordmødre utdannet innen EU/EØS, har det vært praksis ved behandling av autorisasjonssøknader å innvilge autorisasjon uten rekvireringsrett. Ved forespørsel fra utenlandsutdannede jordmødre har disse blitt henvist til å gjennomføre etterutdanningskurs i Norge før de har fått rekvireringsrett.

Helsedirektoratet vil imidlertid endre på denne praksisen da jordmødre utdannet innen EU/EØS også har rett til rekvireringsrett på lik linje med norskutdannede jordmødre. Endringen vil skje automatisk slik at alle EØS-utdannede jordmødre som har fått autorisasjon i Norge etter 2006, vil bli oppført med rekvireringsrett i HPR.

Jordmødre som fikk autorisasjon i Norge før 2006, må gjennomføre etterutdanningskurs i likhet med norskutdannede jordmødre.

Endringen vil skje automatisk i løpet av kort tid, slik at enkeltpersoner derfor ikke skal ta kontakt med Helsedirektoratet for å få retten registrert i HPR.