Kvinnehelse på kvinnedagen

ragnhild-lied-og-hanne-charlotte-schjelderup

Unio-leder Ragnhild Lied (t.v.) og leder av Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup

– Ansatte i helsevesenet rangerer sykdommer som typisk rammer menn høyere enn sykdommer som typisk rammer kvinner. Sykdommer som rammer menn blir også høyere prioritert i helsevesenet, noe som gjør at kvinnesykdommer ikke får den nødvendige støtten, forskningen og finansieringen som vi trenger. Her er fødselsomsorgen et godt eksempel. Det kuttes i viktige kvinnehelseområder, i stedet for at det satses på fødselsomsorg og barseloppfølging, sa Schjelderup under frokostmøtet.

Lederen av Jordmorforbundet er Sykepleierforbundets og Unios representant i kvinnehelseutvalget, som nylig la fram sin rapport. Schjelderup oppsummerte slik:

  • Kvinnehelse har lav status. Det vises i forskning og finansielle ordninger i helsevesenet og hvordan kvinnehelse i for liten grad prioriteres i dagens helsevesen.
  • Det er manglende samordning på toppnivå av helsemyndighetene. Ingen departement eller direktorat har kvinnehelse som sitt mandat. Det er også manglende samordning i tjenestene, noe som særlig går ut over kvinner med sammensatte lidelser.
  • Kunnskapsbroen brister på mange steder. Selv om vi har kunnskap om at hjertelidelser rammer kvinner forskjellig fra menn, så når ikke dette fram. Det er også mangler i undervisningen om dette temaet.
  • Det er mange kvinnestemmer og fagpersoner som kjemper for styrket kvinnehelsetilbud, men de blir ikke hørt når de påpeker alvorlige mangler i helsetilbudet som særlig rammer kvinner.