Jordmødre opplever svært høyt arbeidspress på sykehusene. I kommunene er det en forutsigbar og mer familievennlig arbeidshverdag uten kvelds- og helgejobbing, og i mange kommuner også vesentlig høyere lønn. Selv om det siden 2015 har blitt 60 prosent flere kommunalt ansatte jordmødre, er det fortsatt behov for flere jordmødre også der. Kun 40 prosent, av alle kvinner som fødte i fjor fikk hjemmebesøk av jordmor fra helsestasjon etter fødsel.
Jordmorforbundet er ikke fornøyd med dagens arbeidssituasjon for sine medlemmer. –Riksrevisjonens rapport viser at helseforetakene ikke jobber tilstrekkelig med å utdanne og beholde jordmorkompetanse, sier nestleder Kristin Holanger til NRK.
Holanger peker på at god lønn er en av grunnene til at jordmødre bytter arbeidsgiver og peker på at Jordmorforbundet er bekymret for å sikre nok kvalifisert arbeidskraft i begge sektorer i årene fremover.
Det er helseministeren som «eier» helseforetakene, og regjeringen har ansvaret for å utdanne de fagfolkene helsetjenesten trenger. I 2019 gav Riksrevisjonen helseforetakene alvorlig kritikk for de store bemanningsutfordringene som forelå. Allerede i 2019 nærmet 20 og 50 prosent av jordmødre i sykehusene seg pensjonsalder innen fem år. Helseforetakene synes å ha sittet på gjerdet. De mangler oversikt over bemanningsbehov og konkrete effektive planer og tiltak for å løse bemanningsutfordringene på jordmorsiden.
Jordmorforbundet er bekymret -Mange jordmødre kommer til å gå av med pensjon de neste årene og vi er helt avhengig av at det gjøres tiltak for å få nok jordmødre og kompetanse for fremtiden. Utdanningskapasiteten må raskt dobles, og høyere lønn er et virkemiddel for å beholde jordmødre i sykehus nå som konkurransen om ressursene er et faktum. Å få på plass en bemanningsnorm som setter en nasjonal standard, vil sikre tilstrekkelig bemanning ved landets fødeavdelinger, og være et viktig tiltak for å sikre en forsvarlig arbeidsbelastning for jordmødre i sykehus.