Gjennomslag for et helhetlig helseløft for kvinner

Hanne Charlotte Schjelderup

Leder av Jordmorforbundet NSF Hanne Charlotte Schjelderup

Jordmorforbundet og NSF er fornøyd med at utvalget har klart å få med bredden i utfordringsbildet, men også at de peker på viktige hindre for god kvinnehelse på samfunns- og strukturnivå. Det forventes at kvinners helse nå blir politisk prioritert, også i budsjettene.


Hanne Charlotte Schjelderup ble oppnevnt sammen med 17 andre utvalgsmedlemmer for å utarbeide en oppdatert oversikt over kvinners helse i Norge. Utvalget ble bedt om å se på utfordringer blant kvinner når det gjelder risiko og forekomst av sykdom, og bruk av helse- og omsorgstjenester. Utvalget ble også bedt om å undersøke hvordan kjønnsforskjeller og kjønnsperspektivet blir håndtert i arbeidet med folkehelse, i helse- og omsorgstjenestene og i forskning og utdanning.


Kvinner og menn har ulik biologi, de lever ulike liv, og rammes ulikt av sykdom. Dette perspektivet må for fremtiden ligge til grunn for å sikre gode helsetjenester.

Jordmorfaget omfatter kvinnehelse i et livsløpsperspektiv. Nettopp derfor var det vesentlig og viktig at en jordmor deltok i dette utvalgsarbeidet. Jordmorforbundet er stolte over at Hanne Charlotte Schjelderup er NSFs representant inn i dette, og mener NOUen peker på dagens utfordringsbilde som jordmødrene kjenner godt til. Kvinnehelseutvalgets 75 foreslåtte tiltakene er konkrete og favner bredt, i et styrket kvinnehelsetilbud der jordmors kompetanse er helt sentral:

-Styrking av svangerskaps, fødsels- og barseltilbudet, flere jordmødre ansatt, sikre nasjonalt tilbud om følgetjeneste av jordmor, forløpsfinansiert fødetilbud, styrket abortoppfølging, kombinasjonsstillinger for jordmødre, drop-in timer hos jordmor for kvinnehelseplager, mer forskning på kvinnehelse og en sammenhengende tilnærming til kvinners helse gjennom hele livet, er noen av innspillene Jordmorforbundet NSF har fått gjennomslag for i kvinnehelseutvalget sier Leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup
Kvinnehelseutvalget har levert en viktig rapport for som viser fram hele utfordringsbildet, og får tydelig fram hvordan kvinners helse systematisk blir nedprioritert på systemnivå.


-Vi er godt fornøyd med at utvalget har ivaretatt mange av Jordmorforbundet og Norsk Sykepleierforbund innspill til utvalget. Det foreslås tiltak innen både tjenesteutvikling og finansiering, seksuell og reproduktiv helse, kvinnesykdommer, psykisk helse og rus, vold og overgrep samt et særlig søkelys på minoritets- og urbefolkningskvinners helse, sier Schjelderup. Her kan du lese rapporten i sin helhet.