Fra januar 2022 vil alle gravide over 35 år få tilbud om NIPT og tidlig ultralyd

Hanne Charlotte Schjelderup - Leder i Jordmorforbundet NSF

Leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup

Vi er glade for at flere kvinner snart vil få tilbud om NIPT og tidlig ultralyd. Dette kan bidra til mer trygghet og bedre svangerskapsomsorg for kvinner over hele landet, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Jordmorforbundet er bekymret fordi det er satt av for lite penger i Statsbudsjettet til å få innført NIPT og tidlig ultralyd. Dette hindrer at det blir et reelt tilbud til alle kvinner i tråd med den nye bioteknologilovens intensjoner. - Vi mener øremerking er nødvendig for å sikre at midlene når formålet, sier leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup.

Helsedirektoratet har beregnet at det trengs 127,7 millioner i 2021 i antatt investeringsbehov og kostnader til kompetanseheving (Helsedirektoratet). Tilbudet krever stor forberedelse og økte ressurser for spesialisthelsetjenesten og svangerskapsomsorgen. Det skal nå legges til rette for at omtrent 55 000 gravide får tilbud om ultralydundersøkelse i første trimester, og for en stor økning av NIPT-tester.

Schjelderup påpeker at endringene i Bioteknologiloven øker presset på å løse jordmormangelen. Det er bred politisk enighet om at jordmormangelen må løses med større utdanningskapasitet og økte bevilgninger. Politikerne er kommet i gang med bevilgninger i Statsbudsjettet, men summen er for liten og det går dessverre i snegletempo.

Sykehusene mangler for tiden 250 jordmødre, kommunene mangler rundt 1000. Midt i denne jordmorkrisen vedtar Stortinget at tidlig ultralyd og NIPT-test skal innføres. Vårt Land skriver at 25 private klinikker nå tilbyr NIPT og tidlig ultralyd. Betingelsen for at de får tilby disse tjenestene, er at de ansetter jordmor. Vi ser nå at private klinikker lokker jordmødre til seg med en årslønn på rundt en million kroner. Det er nær det dobbelte av det en jordmor ansatt på et sykehus tjener.
I praksis er det nå de såkalte «velferdsprofitørene» som sørger for at gravide kvinner skal få de tjenestene de har rett på.

Det var krise i landets tilbud til fødende kvinner før NIPT og tidlig ultralyd ble vedtatt. Nå forsterkes krisen. Det advarer sterkt mot en utarming av det offentlige tjenestetilbudet. Det kan bli slik at sykehusene må gå til de private aktørene for å få utført ordinære ultralydundersøkelser. Dette håper vi at regjeringen vil gjøre noe med. Å skaffe flere jordmødre er ikke gjort i en håndvending. Det tar flere år. Når private aktører lokker med millionlønninger til jordmødrene, har sykehusene lite å stille opp med.

Det må et krafttak til for å gi en bedre barsel- og fødselsomsorg som gjør at flere vil bli og forbli jordmødre! Regjeringen har uten å ønske det skapt et stort privat marked for NIPT-tester og tidlig ultralyd. Det er strikk i strid med den helsepolitikken regjeringen vil føre. Jordmorforbundet er enig med Helsedirektoratet som anbefaler at ultralydundersøkelsen og NIPT bør tilbys ved lokalsykehus som i dag gjør ultralydundersøkelsen i uke 17–19. Det gir et helhetlig tilbud, og for de fleste gravide vil tilbudet finnes innen rimelig avstand fra bosted. Organiseringen innebærer at kompetanse, personell og utstyr må bygges opp ved sykehus i alle regioner. Tilbudet bør være likt i hele landet.

Fra 1. januar 2022 vil gravide som ved termin er 35 år eller eldre ha rett til NIPT og tidlig ultralyd. Helseforetakene har ansvar for å tilby dette til gravide i sine områder. I 2022 vil det også innføres tilbud om ultralydundersøkelse for alle gravide rundt uke 12 i svangerskapet (uke 11+0-13+6).
NIPT står for non-invasive prenatal test, og er en blodprøve som kan påvise kromosomavvik.

Jordmorforbundet mener vi trenger:

  • øremerking av midler i statsbudsjettet til helseforetakene og ultralydutdanningen i Trondheim for å sikre at kvinner får reelt tilbud om NIPT og tidlig ultralyd etter ny bioteknologilov (utstyr, kompetanseheving, fysisk plass, bemanning).
  • doblet utdanningskapasitet for jordmødre og pott til 100 utdanningsstillinger for jordmødre. Utdanningstillinger for jordmødre prioriteres i alt for liten grad av foretakene, ifølge Riksrevisjonen. Vi er på etterskudd og det tar minst 6 år og utdanne en jordmor, minst 7 år å utdanne en ultralydjordmor.
  • øremerking av midler til føde- og barselavdelingene generelt for å sikre en styrket fødselsomsorg, dagens finansieringssystem er ikke egnet for tjenesten.