Forbundsstyrets forslag om å støtte tredelt foreldrepermisjon ble nedstemt av landsmøtet i NSF

Leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup

Fedrekvoten er viktig for at far kan få mulighet til å etablere god kontakt med barnet i første leveår. Men foreldrepermisjonen må ivareta kvinners særskilte behov for vern i forbindelse med svangerskap og fødsel, og det nyfødte barnets behov først og fremst.

Nå tar en av tre mødre tar ulønnet permisjon og får dermed lavere livslønn og pensjon, samt mister sykerettigheter etter fødsel. Dette er det motsatte av likestilling. Vi risikerer at sosiale ulikheter i amming, helse og lønn øker. Fødselstall går ned og ammefrekvens er redusert for første gang på mange tiår. Kortere ammeperiode gir på befolkningsbasis mer sykdom hos både barnet og moren, og barnet går glipp av viktig hjerneføde. For mødre uten fleksible kontorjobber med kort avstand til hjemmet fungerer ammefritak dårlig.

Tredelingen ivaretar ikke godt nok at barseltiden er en særlig sårbar periode for baby og mor. Av medisinske grunner må barselperioden skjermes før tredeling starter. Dette er i tråd med EØS barseldirektiv som Norge er forpliktet til å følge.

Norsk lov åpner for «positiv diskriminering» ved ulike situasjoner. Ordet barsel har forsvunnet fra norsk lovgivning. Norge er rettslig forpliktet til å følge EØS-avtalen, der Barselregulativ 92/85 slår fast at en kvinne som har født har rett til 14 ukers barselpermisjon før den delbare foreldrepermisjonen starter. EU-domstolen har bekreftet at dette er en grunnleggende rettighet.

Dette ble vedtatt i sak 13 om foreldrepermisjon:

  • NSF må arbeide for å utvide den totale permisjonstiden.
  • NSF forutsetter at det tas hensyn til kvinnens restitusjon etter fødsel.
  • NSF forutsetter at det er mulig å følge myndighetenes anbefalinger for amming.
  • NSF krever at begge foreldre har uttaksrett.
  • NSF setter ned et utvalg bestående av representanter fra aktuelle faggrupper, tillitsvalgte og ansatte med tariffpolitiske og samfunnspolitisk kompetanse.

Les om ny forskning på effekt av fedrekvote her:

https://www.samfunnsforskning.no/core/aktuelt/nyheter/okt-fedrekvote-ga-ikke-mer-likestilling-i-arbeidsl.html 

Gro Nylander redegjør her for hvordan regelverket i EU og EØS gir norske kvinner rettigheter i barselpermisjon forbeholdt mor etter fødselen. https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/ng3W4J/paagaar-det-en-stille-foedestreik-fordi-kvinnene-foeler-at-innsatsen-ikke-blir-verdsatt-gro-nylander