I dag deltok Jordmorforbundet i en viktig høring i Familie- og kulturkomiteen om Representantforslag om valgfrihet for familiene.
Jordmorforbundet støtter ikke dagens tredeling av foreldrepermisjonen. Mer individuell valgfrihet til paret, partners rett til lønnet permisjon første uker etter fødsel, og lengre permisjon til mor er anbefalingene de kommer med.
Jordmorforbundet er klare på at likestillingskampen om fordelingen av foreldrepermisjonen på ingen måte må gå utover kvinnen og barnet i en av livets viktigste og mest sårbare faser. Det gjør den med dagens permisjonsordning for en stor andel av de berørte.
Hele 48 prosent av kvinnene i foreldrepermisjonsordningen i 2021 tapte sykepengerettigheter, lønn og pensjonspoeng som følge av uttak av ulønnet permisjon.
Nestleder Kristin Holanger Bodenstein påpekte at dagens ordning har feilet i forsøket på å få kvinnene raskere tilbake i jobb og samtidig ivareta helsa til mor og barn. – «Norge har ikke tilrettelagt for at kvinner kan følge nasjonale og internasjonale anbefalinger». Hun er tydelig på at dagens ordning strider mot Helsedirektoratets anbefaling som sier mor må ha minst åtte måneder av permisjonen for å lykkes med ammeanbefalingene. Det påpekes videre at Norge ikke overholder EUs barseldirektiv, som krever 14 ukers barselpermisjon reservert kvinnen som har født, før den delbare, felles foreldrepermisjonen begynner.
Jordmorforbundet er klare på at fedre/partner skal ha permisjon og tid med barnet sitt, men ikke slik dagens ordning er rigget, en ordning som oppfattes for rigid. -Det må gis mulighet for mor å kunne amme etter nasjonale anbefalinger, og familien bør i større grad enn i dag kunne tilpasse hva som er best for seg, sier Holanger Bodenstein.
Jordmorforbundet advarte i dag mot at dagens permisjonsregler går ut over både mor og barns fysiske og psykiske helse. Kvinnekroppen bruker mer eller mindre ett år på å komme seg etter et svangerskap.
Nyere forskning fant depressive symptomer hos hver tredje fødekvinne under pandemien, mot 1 av 10 før pandemien. Det er kjent at søvnmangel og stress er en vesentlig risikofaktor for utvikling av svangerskapsdepresjon. Mange kvinner har ustabil døgnrytme grunnet nattamming langt utover 6-7 måneder. Gjennomsnittlig ammes barna ved 6 måneders alder 7 ganger per døgn.
Norge har en endret fødepopulasjon hvor kvinner som føder har flere risikofaktorer enn tidligere. Å skulle haste tilbake i jobb før man er restituert, mener Jordmorforbundet vil bidrar til uhelse, som kan koste samfunnet dyrt.
Du kan se den muntlige høringen eller lese hele Jordmorforbundet NSFs skriftlige innspill via Stortingets nettside.