Jordmorforbundet NSF uttrykker stor tilfredshet med at kvinners arbeidshelse og arbeidstilknytning nå prioriteres gjennom en omfattende satsing som inkluderer 47 tiltak. Forbundet mener at dette er et viktig skritt i riktig retning for å skape et helsefremmende og inkluderende arbeidsliv for kvinner. Spesielt fremheves punkt fem, som fokuserer på et arbeidsliv tilpasset kvinners ulike livsfaser. Jordmødre spiller en avgjørende rolle i å støtte kvinner gjennom faser som graviditet, fødsel og overgangsalder. Det er derfor essensielt at arbeidslivet tilrettelegges for disse livsfasene, slik at kvinner kan oppleve en god balanse mellom arbeid og privatliv.
Kvinners biologi og reproduktive arbeid, som graviditet, amming og overgangsalder, kan føre til sykefravær dersom arbeidsplassen ikke tilrettelegges tilstrekkelig. Dette har stor innvirkning på kvinners arbeidshelse, og det påpekes at det tidligere har vært kunnskapshull på dette området. Framover må dette få økt oppmerksomhet for å sikre nødvendige tiltak ved behov. Gravide står for en tredel av alle fraværsdager blant kvinner i aldersgruppen 20 til 39 år, og kun en liten del av dette fraværet skyldes komplikasjoner ved graviditeten, sykdom hos mor eller fare for fosteret. Hadde det vært bedre tilrettelegging, særlig i samarbeid med jordmor, kunne mye fravær vært unngått.
Leder for Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, påpeker at det i Norge forskes altfor lite på sammenhengen mellom overgangsalder, sykefravær og uførepensjon. Kvinner i overgangsalderen utgjør en gruppe som ofte faller mellom to stoler. Ifølge tallene fra NOU 2023: 5 er kvinner i aldersgruppen 50 til 64 år de som topper sykefraværsstatistikken, mens kvinner i alderen 45 til 54 år har høyest andel av mottakere av arbeidsavklaringspenger. Vanlige overgangsplager som hetetokter, søvnforstyrrelser og leddsmerter fører til at altfor mange kvinner presses ut av arbeidslivet.
Schjelderup understreker at jordmødre kan spille en viktig rolle i denne sammenhengen. Med omfattende kunnskap om overgangsplager, kan jordmødre veilede kvinner om hormonbehandling og andre tiltak som kan bidra til bedre tilrettelegging på arbeidsplassen. Dette kan føre til økt kunnskap om kvinnehelse, redusere sykefravær og sikre at flere kvinner kan forbli lengre i arbeidslivet.
Jordmorforbundet NSF ser frem til et fortsatt samarbeid med andre aktører for å styrke kvinners arbeidshelse og fremme et arbeidsliv som tar hensyn til kvinners behov og livsfaser, og som fremmer helse, trivsel og arbeidsglede for alle.
NOU’en kan du finne her: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2025-5/id3094205/