Helseminister Jan Christian Vestre fremhever viktigheten av kontinuitet i fødetilbudet i årets helsetale. Leder Hanne Charlotte Schjelderup er fornøyd med at vi lyttes til, og at regjeringen og helseministeren vil styrke fødetilbudet. -Dette har vi hatt hovedfokus på i våre samarbeidsmøter med helseminister.
Jordmorforbundet jobber knallhardt for å stoppe kuttene i fødselsomsorgen og er tilfreds med at regjeringen anerkjenner behovet for endring. Leder Hanne Charlotte Schjelderup understreker at et differensiert fødetilbud, tilpasset den enkelte kvinnes behov, må prioriteres og finansieres bedre i foretakene. Vi forventer også at Helseministerens oppdragsdokument reflekterer disse ambisjonene for å lykkes med en sammenhengende fødselsomsorg, sier Schjelderup.
Kvalitet og pasientsikkerhet
Ministerens forslag om å redusere ventetiden er et viktig steg for å bedre helsetjenester. Jordmorforbundets leder mener at vi må se på hvordan reduksjonen kan oppnås uten at det går på bekostning av kvaliteten på tjenestene, eller å forverre arbeidsforholdene for jordmødrene og øvrig helsepersonell. -Det er ikke bare er ventetiden som er utfordrende. Det er et stort behov for å styrke offentlige helsetjenester for å sikre at det blir førstevalget til befolkningen. Offentlige helsevesen er og bør forbli en bærebjelke i helsesystemet, sier Vestre.
Sosiale helseforskjeller og forebygging
Helseministeren la vekt på å redusere sosiale helseforskjeller og prioritere forebygging og folkehelse. -Vi deler dette synet. Det er avgjørende at det legges konkrete planer for å redusere forskjellene i helsetjenester mellom by og bygd, og mellom ulike sosiale grupper. For jordmødre og andre helsearbeidere på grasrotnivå betyr dette at ressurser må kanaliseres til de områdene som sliter mest, sier leder av Jordmorforbundet NSF.
Økt tverrfaglighet
Ministerens uttalelser om å modernisere fastlegeordningen og styrke tverrfaglig samarbeid på fastlegekontorer er et viktig steg. -Jordmorforbundet er positive til de digitale løsningene og arbeidet for å forbedre arbeidsforholdene for legene. Vi mener at det må sees på hvordan jordmødre og andre helsearbeidere kan bidra til denne moderniseringen. Digitalt helsekort må snart komme på plass for å sikre pasientsikkerhet og kvalitet. Her må midler til dette prioriteres for å lykkes, påpeker Schjelderup. Vi jordmødre har en sentral rolle i svangerskap og fødselsomsorgen, og da må jordmorkrisen løses av regjerningen for å sikre befolkningen et fødetilbud av god kvalitet.
-Jordmødrene våre må også involveres i beslutningsprosesser knyttet til digitalisering og utformingen av helsesystemets digitale løsninger. Dette sikrer at verktøyene som utvikles er praktiske, brukervennlige og tilpasset våre spesifikke behov i svangerskaps- og fødselsomsorg.
Tidstyver og sykefravær
Ministerens tale vektla hvordan helsevesenet kan spare tid og frigjøre ressurser ved å redusere tidstyver. Det foregår mye unødvendig dobbelrapportering og mangelfull kvalitet på henvisninger. Her har helseministeren bedt Jordmorforbundet om å kartlegge våre tidstyver for å løse oppgavene bedre innen vårt felt.
Sykefravær er selvsagt også en stor tidstyv, sier Vestre. Han vil ha mindre lederspenn, bedre vilkår for faglig ledelse og tilrettelegging i arbeidshverdagen som kan bidra til å redusere fraværet som er økende på sykehusene. -Arbeidsforholdene skal bedres, lover Vestre. Vi erfarer at mange av våre jordmødre sliter med høyt arbeidspress, lange vakter og for dårlig bemanning. Vi ser både utbrenthet og økt sykefravær som en konsekvens av dette, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup.
Samhandling mellom kommune og spesialisthelsetjenesten
Helseministerens forslag om økt samarbeid mellom kommuner og sykehus er en nødvendig utvikling for å sikre sammenhengende pasientforløp. -Her må det også investeres i utdanning og kompetanseutvikling på tvers av sektorer, sier Schjelderup. Pilotprosjekter som fremmer samhandling mellom kommune og spesialisthelse kan være en god start, men det krever at det legges tilstrekkelig ressurser og støtte til slike initiativer. For jordmødre er økt samarbeid på tvers og bedre samhandling mellom helsenivåene et nyttig tiltak for å gi pasientene et mer sammenhengende fødetilbud. -Vi har kjempet fram kombinasjonsstillinger for å møte dette på en bedre møte enn i dag, påpeker Schjelderup.
Et helhetlig helsevesen for fremtiden
-Vi i Jordmorforbundet NSF setter stor pris på vår dialog og samarbeid med regjeringen for å skape et bedre fødetilbud og styrke framtidas helsevesen. Og vi opplever å bli lyttet til, og at det legges frem viktige tiltak som vi har foreslått. Vi vil samtidig understreke at det er avgjørende å inkludere de som jobber i første linjen i prosesser som angår ansatte og pasientene. Våre tillitsvalgte må få gehør og involveres i sterkere grad når beslutninger tas. Noen av våre gir opp fordi de opplever at de ikke blir lyttet til. Det har vi ikke råd til når helsevesenet skal møter endrede behov. Gjensidig samarbeid basert på tillit og høy fagkompetanse er nøkkelen til å kunne levere de gode, sammenhengende tjenestene. Særlig gjelder dette i fødselsomsorgen som Vestre helt riktig påpeker, avslutter Schjelderup.