I forbindelse med statsbudsjett 2025 er det høy aktivitet i Stortinget. Helse- og omsorgskomiteen inviterte i dag til muntlig høring og Helsesykepleierne NSF var selvfølgelig tilstede.
"Forebygging er å bruke penger på at noe ikke skal skje, og det er ofte den første posten som ryker når kommuneøkonomien strammes" sa Ann Karin i sitt innlegg.
Videre sa hun at i statsbudsjettet ser vi at vel 1,1 milliard kroner gis i rammetilskudd til kommunene med føring om styrking og utvikling av helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Dessverre så hjelper det lite med sterke føringer når realiteten er en meget stram kommuneøkonomi. I media kan vi lese om store kutt i tjenesten allerede.
FOREBYGGINGENS PARADOKS er at jo mer effektiv den er, jo mindre synlig er det. Vi vet for eksempel at god seksualundervisning sammen med gratis prevensjon forebygger uønsket graviditet. Men det er vanskelig å sette alle abortene som ikke skjedde inn i et budsjett.
Vi fikk også spørsmål fra Seher Aydar (Rødt) i etterkant av innlegget. Hun lurte på hva vi tenkte om at styrkningsmidlene vi kan søke på fra Helsedirektoratet nå er gjort om fra treårig til ettårig. Dette er noe vi var glad for å få belyst og svaret vårt var: Dette har ført til mer byråkrati, mindre forutsigbarhet og mindre kontinuitet ute i tjenesten. Helsesykepleierne NSF mener derfor at ordningen igjen må bli treårig for å sikre at midlene når de som trenger tjenesten, og minst mulig til administrasjon.