Regjeringen har i Hurdalsplattformen lovet å legge frem et forslag til samtykkelov i Norge, og regjeringens lovforslag forventes i løpet av 2024.
Det er fortsatt mange som ikke støtter en samtykkelov i Norge, særlig blant jurister, advokater og politi. Arbeidsutvalget i Samtykkealliansen har arrangert et nordisk fagseminar som viser hvordan en samtykkebasert voldtektsbestemmelse fungerer i praksis, og som kan svare ut de vanligste motargumentene mot en samtykkelov som vi møter i Norge.
Nylig har Justis- og beredskapsdepartementet sendt et lovforslag på offentlig høring, som foreslår et nytt tillegg til nåværende voldtektsbestemmelse som vil kriminalisere seksuell omgang med noen som ikke vil det, og som gir uttrykk for dette i ord eller handling. 20 av organisasjonene i Samtykkealliansen signerte et felles høringssvar der vi ga tydelig uttrykk for at dette ikke er tilstrekkelig å sette inn en ny bokstav, men at gjerningsbeskrivelsen av hva en voldtekt er må endres, slik Sverige og Danmark har gjort. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider nå med høringssvarene, og det har vært politiske oppfølgingsmøter som indikerer at regjeringen vil legge fram et lovforslag før sommeren 2024.
På fagseminaret var det samlet juridiske eksperter fra de nordiske landene som allerede har en reell samtykkebasert voldtektsbestemmelse: Sverige, Danmark og Finland. Målet var å få kunnskap om hvordan en reell samtykkebasert voldtektsbestemmelse fungerer i praksis i de landene som har erfaring med det. Det er også nyttige innspill til departementet som sitter og jobber med lovutkastet, og å sikre at vi fremover i større grad kan få en offentlig debatt om samtykkelov basert på fakta og ikke på fordommer.