Hva fikk vi til under Arendalsuka?

Ann Karin og Erlend

LaH leder Ann Karin Swang i samtale med statssekretær Erlend Hanstveit

Er mobil vår tids røykeproblem for barn og unge? var tittelen på NASKO og LaH sitt arrangement under Arendalsuka. Fikk du ikke sett det så gå inn på Arendalsuka sin Youtube kanal. Hvordan kan vi sikre at barn og unge får kvalitetssikret helseinformasjon var et av temaene som ble diskutert. Helseminister Jan Christian Vestre sa at helsefremming og forebygging er viktige satsningsområder for regjeringen og at helsesykepleiere er viktige i dette arbeidet. Men for å nå målene må vi jobbe mer tverrfaglig, dette er vi langt på vei enige med han i. For å lykke må det tverrfaglige samarbeidet settes i system og med tydelige rolleavklaringer.

Abort i primærhelsetjenesten var et annet arrangement LaH hadde i samarbeid med Sex&Samfunn. Vi er åpne for å få på plass abort i primærhelsetjenesten, men da kreves det kompetanseheving og økte ressurser. Det må også komme på plass nasjonalfaglige retningslinjer for å sikre likeverdige tilbud i hele landet. I forrige uke ble den nye abortloven sendt ut på høring og vi er spente på om Stortinget kommer til enighet.

Hvem bidrar til at barn og unge blir med i fritidsaktivitet? Her har LaH med hjelp av våre lokalgrupper gitt innspill til @ungfritid.no som er en digital plattform hvor kommunene kan vise fram ulike typer aktiviteter og støtteordninger for foresatte og foreninger. Vi heier på samarbeid på tvers og inkludering for alle barn og unge i Norge. I etterkant av arrangementet fikk vi en samtale med Erlend Kaldestad Hanstveit (Ap) statssekretær i kultur- og likestillingsdepartementet. Han ønsket mer innspill og samarbeid med oss.

Ann Karin deltok også i paneldebatt «Er det slitsomt å ha barn?» Her fikk vi frem vårt viktigste poeng; Nå er det nok festtaler, planer og utredningen, nå trengs handling! Dette arrangementet var i regi av Landsforeningen 1001 dager i samarbeid med Stine Sofie Stiftelsen.

Siste arrangementet for LaH under Arendalsuka var i samarbeid med Hjernerådet - med hjerte for hjernen og Norsk barnelegeforening. "Skader den digitale barndommen barnas utvikling" var tema for panelsamtalen. Partene var enige om at det er behov for mer regulering både statlig og internasjonalt. LaH forventer at det kommer gode anbefalinger og retningslinjer fra Skjermbruksutvalgets arbeid.

Gjennom hele uka synliggjorde vi helsesykepleiere og vårt samfunnsoppdrag med uformelle møter og samtaler med politikere og organisasjoner. Tilstedeværelse på andre arrangementer og på NSF stand er viktig. Takk til LaH Agder som representerte oss på stand. Arendalsuka er nyttig for det fagpolitiske arbeidet til LaH og medlemstallet øker!