Fag, utdanning og forskning
Fag
Diabetesfaget er stort og interessant! I faggruppen ønsker vi til enhver tid å være med på å løfte frem faget. For å nå våre overordnede mål og formidle solid fagkunnskap, er innfallsvinklene mange.
Vi jobber for
- utdanning av flere diabetessykepleiere
- diabetessykepleiere ansatt i kommunale tjenester og på fastlegekontor
- å øke medlemmenes kompetanse innen diabetessykepleie
Vi jobber med
- undervisning og informasjon om faggruppens arbeid på undervisningsinstitusjonene
- å delta på og å arrangere diabeteskurs- og konferanser
Fagtidsskrift:
Faggruppa vår har ikke et eget fagtidsskrift. Norsk Sykepleierforbunds eget fagblad Sykepleien, publiserer med jevne mellomrom diabetesrelatert stoff, med både fag- og forskningsvinkler.
Våre gode samarbeidspartnere i Diabetesforbundet, gir ut tidsskriftet "DiabetesFag", et tidsskrift for helsepersonell. Her finner du interessante og relevante nyheter. Fagbladet får du ved å være medlem i Diabetesforbundet, eller kjøpe det via deres nettsider.
Fakta og råd
Nyttige fakta og råd om diabetes til pasientgruppa.
Vi vil gjerne ha dine innspill på faglig innhold:
Send epost til webansvarlig: Eli Røed Jensen
Utdanning
Videreutdanning i diabetessykepleie finnes for tiden ved tre ulike høgskoler/universitet, på Elverum, i Bodø og i Bergen.
Høgskolen i Innlandet, avdeling Elverum tilbyr videreutdanning for sykepleiere som jobber innenfor kommunehelsetjenesten. Deltid, samlingsbasert halvårsstudium, betalingsstudium. 15 studiepoeng.
Nord universitet, avd. Bodø tilbyr videreutdanning i diabetessykepleie, 30 studiepoeng. Samlingsbasert, deltid over to semester.
Høgskolen Vestlandet, avd. Bergen tilbyr masterutdanning, 120 studiepoeng over 3 år. Nytt studie startet opp høsten 2022. Har du allerede 60 studiepoeng i diabetes-, kardiologisk sykepleie eller annen helsesykepleierutdanning, kan de side 60 studiepoengene tas over 1,5 år.
Forskning
Det forskes kontinuerlig innenfor diabetes, både nasjonalt og internasjonalt. Temaene er mange. Fra å løse "diabetesgåten" med hvorfor, hvordan og vaksineringsmuligheter, til tema rundt diabetesutstyr, fedmeoperasjoner og forebygging av senskader for å nevne noe. Vi skal prøve å holde dere oppdatert på denne siden, men tips oss gjerne ved å sende en på epost til Eli Røed Jensen.
Diabetes forskningsgrupper med mye spennende på gang:
Forskningsgruppa Diabest (Best Paractice Research in Diabetes and other Chronic Conditions), studerer hvordan personer med diabetes opplever sin hverdag, og løser daglige behandlingsutfordringer ved å kombinere intervjudata og pasient-rapporterte data. Sjekk ut deres spennende forskningsprosjekter!
Senter for diabetesforskning, Universitetet i Bergen (UiB)
Senteret er et tverrfaglig diabetesforskningssenter som integrerer klinisk forskning med genetisk storskala-analyser og studier i ulike modellsystemer. Senteret har som mål å utvikle nye diagnostiske verktøy som kan testes i populasjonsbaserte registre og biobanker, og i videre klinisk praksis. Se mer om deres mål og arbeid, samt les om spennende, oppdatert informasjon om ny diabetesforskning!
På Norsk Diabetessenter (NDS)s hjemmesider finner du også publiserte forskningsartikler
Artiklene handler om bl.a. Diabetes og spiseforstyrrelser og Dialong-studien (pasienter med lang sykdomsvarighet)
For å legge til enda et element, trykk på plussen i den grå rammen under