Fag, - leder og lærer konferanse
Åpningsinnlegget på Fag, - leder og lærer konferanse tok oss inn i tematikken som lå som en rød tråd gjennom hele dagen: Hvordan vi sammen bygger bærekraftige helsetjenester for barn og unge – samtidig som vi ivaretar oss selv som fagpersoner.
Ansgar Berg utfordret oss med spørsmålet: Hvordan rigger vi fremtidens barnemedisin så helsepersonell beholder engasjementet, og pasientene får riktig behandling? En tankevekkende start som satte fart på refleksjonen.
Deretter kom vi tettere på praksisfeltet, med Jorunn Halsen og Liv Heidi Røsaker som delte inspirerende erfaringer med mikroteam og hvordan ventelisteproblematikk kan løses med lokal kraft og godt samarbeid. Det er nettopp slike konkrete forbedringsarbeid som gir håp og retning!
Daniel Top løftet viktigheten av trygg opplæring for nyansatte på nyfødt intensiv – et tema mange kjente seg igjen i. Hvordan bygger vi trygghet og kompetanse fra første dag?
Etter lunsj fikk vi faglig påfyll om utdanningstrender fra Dorthe Relling, før Rune Johan Krumsvik tok oss med inn i fremtiden – med sitt foredrag om kunstig intelligens i helsetjenesten. Muligheter og utfordringer sto i kø, og mange tok notater mens spørsmålene strømmet på.
Etter plenumsdelen fordelte vi oss i grupper – med egne samlinger for fagutviklingssykepleiere, ledere, lærere og lokalgruppeledere. Ekskursjonsgruppa dro til Sykehuset i Vestfold og fikk omvisning i nyfødtintensiv, poliklinikker og sengeposter. Slike arenaer for fordypning, erfaringsutveksling og nettverksbygging gir næring til både fag og fellesskap.
Vårseminar
Starten kunne ikke vært bedre – dansenummeret fra Extend Tilrettelagt Gruppe traff oss rett i hjertet. Med rytme, tilstedeværelse og ekte danseglede minnet de oss om verdien av fellesskap og at det finnes mange måter å uttrykke seg på – akkurat slik vi må møte barn og unge i alle sine uttrykk.
Det faglige programmet var både bredt og dypt – med høyaktuelle temaer som berører alle som jobber med barn og unge i helsetjenesten. Mina Gerhardsen fra Barneombudet satte standarden: Barn og unges rett til best mulig helse er ikke et slagord, det er en forpliktelse.
Vi ble også kjent med Kompis og vennene hans, sykehusmaskottene som med sine myke kropper og store hjerter har blitt ambassadører for trygghet i sykehus. På scenen møtte vi Hippo, Kompis, Elgin, Gusse, Rasmus, Kallus, Friskus, Eikorn og Bamsus – hver og én et symbol på barneperspektivet vi aldri må glemme.
Parallellsesjonene ga fordypning:
På nyfødtsporet lærte vi om søvn, førstehjelp, prematurprogrammet, spisemønster (NeoEat), vitamin B12-mangel, og hvordan vi best kan sette perifere sentrale katetre.
På barn- og ungdomssporet diskuterte vi hvordan møte barn med autismespekterforstyrrelser, foreldrenes behov i kaoset, rusutfordringer og tverrfaglig samarbeid.
Spesielt rørende var Eline Grelland Røkholt fra Løvemammaene, som ga oss innsikt i foreldrenes perspektiv når barnet blir alvorlig sykt.
Og så – Viggo Venn! Med humor, varme og et glimt i øyet minnet han oss på hvor viktig det er å skape rom for latter og lek – selv i alvor. En perfekt avslutning.
Takk til alle som deltok og delte – og til lokalgruppen som har lagt til rette for to dager med faglig fornyelse, gjenkjennelse og fellesskap.
Takk til alle som bidro – med kunnskap, nysgjerrighet, varme og latter. Vi går tilbake til hverdagen med påfyll i både hjerte og hode.
Vi sees til nye vårdager i Tromsø 2026