Årets konferanse og seminar
Høydepunktet for faggruppen er uten tvil den årlige konferansen og seminaret. Årets arrangement i Trondheim leverte på alle fronter med sterke historier, faglig tyngde og inspirerende møter.
Foredragene spente over temaer som optimal pustestøtte for nyfødte, samvalg i nyfødtmedisin og foreldreinvolvering på nyfødtintensiv. Fra barn og ungdomsperspektivet lærte vi om fedme som helseutfordring, spiseforstyrrelser og hvordan triagering kan forbedre akutthjelpen. Et høydepunkt var også diskusjonen om tverrfaglig samarbeid for trygge hjemoverføringer, hvor Trondheim kommunes modell inspirerte mange.
Barn og unges rettigheter i helseinstitusjoner – nok er nok!
Faggruppen er på saken og jobber iherdig med å fremheve hvor viktig det er å ha spesialiserte nyfødtsykepleiere og barnesykepleiere i helsetjenesten. Vi vet at behandling av barn krever helt spesiell kompetanse – både for å ivareta barnet og familien på best mulig måte. Dette er noe vi har slått fast flere ganger, men vi ser at ledelsen på sykehus og kommune fortsatt undervurderer betydningen av barnefagligkompetanse. Så ja, vi har nok en gang krevd en skikkelig revisjon av forskriften om barns opphold i helseinstitusjoner – det er på høy tid at dette blir tatt på alvor!
Videreutdanning og master i barnesykepleie og avansert klinisk nyfødtsykepleie– etterspurt og viktig
Vi gjorde en oppsummeringsartikkel på våre utdanninger, leste du denne? Studiestart for Master i Barnesykepleie - oppdatering og endringer i utdanningene Nasjonalt
Palliasjon til barn og unge – vi gir oss ikke!
Helt siden de nasjonale retningslinjene for barnepalliasjon kom i 2016, har BSF stått på for at alvorlig syke barn og deres familier får den støtten de fortjener. Vi har ikke bare snakket om det – vi har handlet! Samarbeidet med Helsedirektoratet, barnepalliative team, OsloMet, forskningsnettverket CHIP og brukerorganisasjoner går som en rød tråd gjennom alt vi gjør.
To år på rad – 30 mill! Og vi gir oss ikke!
Vi har jobbet strategisk sammen med Norsk Barnelegeforening og andre gode krefter for å få statsbudsjettet til å prioritere barnepalliasjon. Resultatet? To år på rad har vi sikret 30 millioner kroner øremerket til regionale barnepalliative team. Dette har lagt grunnlaget for viktige tjenester til de mest sårbare barna våre.
I 2025 skjer en endring
Midlene er nå flyttet til basisbevilgningene til de regionale helseforetakene. Det betyr at ansvaret for å opprettholde og utvikle barnepalliative tjenester hviler tungt på dem. De regionale helseforetakene har ikke noe valg – de må følge den nasjonale faglige retningslinjen som tydelig anbefaler etablering av lokale og regionale barnepalliative team.
Vi banker på dører overalt
Etter årets møte med brukerorganisasjonene har vi sendt en samlet henvendelse til faglig samarbeidsutvalg (FSU) for barn og unge i helsefellesskapene. Vi har også gitt statusrapport til fagdirektørene i RHF-ene for å sikre en rettferdig kartlegging og fordeling av ressurser. Og ja, vi har vært tydelige overfor både Stortinget og Regjeringen: Dette må prioriteres i statsbudsjettet!
Revisjon på gang Helsedirektoratet reviderer av de nasjonale retningslinjene for barnepalliasjon, og vi satt selvfølgelig i arbeidsgruppen. Vi venter spent på den endelige utgaven og er klare til å fortsette jobben for at retningslinjene faktisk skal bli fulgt opp i praksis.
De første 1001 dagene – avgjørende støtte for familier.
De første 1001 dagene i et barns liv er kritiske, spesielt for familier med syke eller premature barn. Vi trenger helhetlige løsninger, fra psykososial støtte til veiledning gjennom helseapparatet. De første 1001 dagene former barnets fremtid, og ved å støtte familiene nå, investerer vi i et bedre samfunn.
Perinatal mental helse – fra forebygging til livsløp
Regjeringen arbeider med en stortingsmelding om sosial utjevning og mobilitet (SUM), som vil fremheve foreldrestøtte og barnets første 1000 dager. God psykisk helse under svangerskap og etter fødsel blir sentrale temaer i meldingen, noe vi i BSF ser på som avgjørende for barns oppvekst og utvikling.
For å hente inspirasjon og innsikt reiser vi til London i januar 2025 for å delta på konferansen Implementing Perinatal Mental Health Services in High-Income Countries. Fokus ligger på perinatal mental helse fra et forebyggings- og livsløpsperspektiv, med særlig vekt på utfordringer og muligheter i Norge. Vi gleder oss til å ta med oss ny kunnskap hjem for å styrke arbeidet på dette viktige feltet!
Vi er også involvert i arbeidet med revisjonen av den nasjonale retningslinjen for oppfølging av for tidlig fødte barn.
Ungdomshelse – et løft som haster!
Ungdom trenger skreddersydd oppfølging, og det vet vi i BSF alt om. Derfor har vi opprettet en egen interessegruppe for ungdomshelse. Dette nettverket samler sykepleiere som brenner for feltet og jobber daglig med å gjøre en forskjell for ungdom. Målet vårt? Å få til en skikkelig satsning på ungdomshelse og løfte dette viktige området i helsetjenestene.
Ungdom i overgangen – hvor står vi egentlig? Våren 2024 sendte vi ut et spørreskjema til fagutviklingssykepleiere i sykehus som følger opp ungdom. Vi ville vite: Hvordan håndteres overgangen for unge pasienter fra barneavdeling til voksenorienterte helsetjenester? Resultatene er tankevekkende. Det er stor variasjon i hvordan denne viktige prosessen ivaretas, og det er tydelig at det er behov for bedre rutiner og mer oppmerksomhet rundt dette.
Hva skjer videre? Vi har tatt tak i funnene og jobber nå med å ferdigstille en fagartikkel som publiseres i Tidsskriftet Sykepleien i begynnelsen av 2025. Dette er et skritt på veien for å få tematikken høyere opp på agendaen – både hos helsepersonell og beslutningstakere.
Ungdomshelse – nå er det på tide med handling! Våren 2024 sendte BSF ut et spørreskjema til fagutviklingssykepleiere for å kartlegge hvordan ungdom forberedes på overgangen til voksenorienterte helsetjenester. Resultatene avslører store forskjeller i hvordan dette håndteres. Nå bearbeider vi funnene og publiserer dem som en fagartikkel i Tidsskriftet Sykepleien i 2025.
På IAAHs europeiske konferanse i København i oktober fikk vi bred innsikt i ungdomshelse globalt. Fokus var på behovet for systematiske overgangsforløp, brukermedvirkning, fleksible aldersgrenser og kvalitetssikrede digitale helseressurser. Dette er temaer som også krever handling her hjemme – og vi er klare for å ta utfordringen!
Nasjonal faglig retningslinje for blodprøvetaking av barn? BSF er involvert i arbeidet med å Evnt. få en retningslinge. Hovedutfordringen er ikke faglig uenighet, men stor variasjon i kunnskap om og etterlevelse av eksisterende prosedyrer.
Interessegrupper for de mest engasjerte For dem som brenner litt ekstra for viktige saker, har BSF opprettet to interessegrupper:
- Interessegruppen for barnepalliasjon:
Denne gruppen er et forum for BSFs styremedlemmer og sykepleiere med videreutdanning i barnepalliasjon fra OsloMet. Sammen er vi en tydelig og sterk stemme for bedre palliative tjenester for barn. - Interessegruppen for ungdomshelse:
Denne gruppen samler sykepleiere som jobber med ungdomshelse og ønsker å skape et sterkt nettverk. Målet er å øke fokus og satsning på ungdomshelse, et felt som trenger mer oppmerksomhet og utvikling.
Begge gruppene jobber aktivt for å fremme sine respektive felt og bidra til bedre helsetjenester for barn og unge.
Vi jobber aktivt for å forbedre forholdene og tilbudet til barn og unge på sykehus og det er flere spennende prosjekter på gang.
ISUPPORT
ISUPPORT er et initiativ som fremmer barns rettigheter på sykehus. Dette prosjektet fokuserer på å sikre at barn behandles med respekt og får adekvat støtte gjennom hele behandlingsprosessen. (Mer informasjon på ISUPPORT).
MediPrep
MediPrep er et verktøy der barn i alle aldre og på ulike forståelsesnivåer kan lære mer om kroppen, hva det innebærer å være på sykehus, og hva som skjer før, under og etter narkose og operasjon. Prosjektet gir også foreldre mulighet til å forberede barnet på sykehusoppholdet, og bidra til en mindre skremmende opplevelse for hele familien. (Mer informasjon på MediPrep).