Fagkongress i Tromsø

Fagkongress Tromsø 2024

Foto: Rebekka Tveito

Landsstyret gjennomførte styremøte onsdag 4. september. Saker som ble diskutert var spesialistgodkjenning for anestesisykepleiere, opptaksprosedyrer for utdanning, hvordan vi kan sikre høykompetente anestesisykepleiere i fremtiden og videreføring av arbeidet med Norsk standard for anestesi i samarbeid med Norsk anestesiologisk forening. Alle referat fra landsstyremøter sendes ut til lokalgruppestyrene.

Torsdag 5. september ble lokalgruppelederkonferansen gjennomført. Den er landsstyrets rådgivende organ, og en viktig arena for å diskutere sentrale saker for anestesisykepleiere.

Fagkongress Tromsø 2024 Anestesisykepleierne NSF

Selve fagkongressen åpnet fredag 6. september, med flott mannskorsang, pingvinen som kunne fly, velkomsttale ved Norsk Sykepleierforbunds leder Lill Sverresdatter Larsen, Anestesisykepleiernes fungerende leder Cathrine Saltnes og lokalgruppeleder Stig Pedersen.

Gjennom dagen fikk vi høre spennende forelesninger om «anestesisykepleie på hver sin pol», «en flysykepleiers hverdag», «aksidentell hypotermi», «ECMO» og antibiotikaresistens. Spesielt sterkt inntrykk gjorde historien til Per Helge Bakkejord, som i samtale med anestesilege Bård Rannestad gjennomgikk forløpet fra kanotur i nylaget kano til klinisk død og gjenoppliving. Dagen ble toppet med båttur rundt Tromsøya og tur til toppen av Fjellheisen. Kvelden ble avrundet med sosialt samvær på sjarmerende Rorbua.

Lørdag 7. september åpnet med forelesning om nevrotraumatologi - «husk å lære deg operasjonsbordet», konsekvensene kan bli fatale om bordet tippes feil vei. Den ble etterfulgt av forelesning om, den dessverre høyaktuelle tematikken, totalforsvaret og helsetjenesten i nord når krig truer. Deretter fulgte forelesning om veiledning av studenter i praksis og en sterk historie fra Olaf Jacobssen og Tommy Myrvold om deres redningsaksjon av mor og barn fra vannet utenfor Tromsø. Etter lunsj fulgte oppdatering om Norsk standard for anestesi, forelesning om fullblod, «krav om klinisk erfaring før opptak til anestesisykepleierutdanning», og forelesning om omsorg ved intrahospital hjertestans. På kvelden var det festmiddag med taler, underholdning, dans og godt humør.

Søndag 8. september bød på nok en dag med interessante forelesninger og gode diskusjoner. Dagen ble innledet med «Utfordringer med den overvektige pasienten», etterfulgt av forelesning om samtykkekompetanse og bruk av tvang på operasjonsstuen. Deretter fulgte forelesning om anestesirelaterte avvik, CBRNE og anestesi ved ablasjonsbehandling. Fagprogrammet ble avsluttet med et herlig historisk tilbakeblikk fra 30 års anestesierfaring ved anestesisykepleier Janne Pettersen.

Vi takker våre flotte utstillere for gode samtaler og presentasjoner av medisinsk utstyr og materiell, foreleserne for spennende og gode presentasjoner, og deltagerne for å skape engasjement. Ikke minst takker vi lokalgruppen i Troms for masse faglig påfyll, spennende diskusjoner, unike naturopplevelser og en fantastisk gjennomført fagkongress.

Vel møtt til neste års fagkongress i Bergen i 2025!