Anestesiens dag

anestesiens dag

Foto: Corinna Maintz. Anestesisykepleier: David Leonardsen.

Verdens anestesidag feires årlig den 16.oktober, for å markere den første vellykkede eternarkosen utført ved Massachusetts General Hospital denne dagen i 1846. I dag, 178 år senere er eternarkosen heldigvis erstattet av mer moderne anestesimidler. I Norge, som i mange land, inngår anestesisykepleiere i anestesiteamet sammen med anestesileger. Samarbeidet er beskrevet i Norsk Standard for anestesi (link: https://www.nsf.no/sites/default/files/2024-02/norsk-standard-for-anestesi-2024.pdf), en normgivende retningslinje for alle som utfører anestesiarbeid, som har til hensikt å sikre tilfredsstillende anestesipraksis og pasientsikkerhet i hele Norge. Med anestesisykepleierutdanning kan man for eksempel jobbe i operasjonsavdelinger, ved mottak og håndtering av akutt, kritisk syke i og utenfor sykehus, eller i krise- eller krigsrammede områder.

Anestesisykepleierne Norsk Sykepleieforbund (ANSF) har gjennom snart 60 år jobbet for anestesisykepleiernes fag og funksjon, med fokus på deres selvstendige observasjon-, vurderings- og handlingskompetanse. Dette er synliggjort i en egen bok om anestesisykepleie (som nå utgis av Cappelen Damm Akademisk), kompetanseprogram for anestesisykepleiere (https://www.nsf.no/sites/default/files/2022-09/Kompetanseprogram%20for%20anestesisykepleiere.pdf) spesialistgodkjenningsdokumentet (https://www.nsf.no/sites/default/files/2022-06/spesialistgodkjenningsdokumentet_revidert_juni-20221.pdf), og i en rekke prosjekter.

ANSF har egne nettverk for fagsykepleiere, ledere, lærere, "venøs aksess" og forskere- med høy aktivitet og svært engasjerte medlemmer.

Anestesisykepleieres ulike roller omtales som kliniker, samarbeidspartner, kommunikator, akademiker, leder og samfunnsaktør (https://www.nsf.no/sites/default/files/2022-09/Grunnlagsdokument%20for%20anestesisykepleiere%203.utgave%202022.pdf) i samsvar med internasjonale standarder.

Slagordet "Alltid til stede" er dekkende for anestesisykepleieres daglige arbeid for pasientsikkerhet, gjennomføring av operasjoner eller prosedyrer uten smerte, søvn dersom det er ønsket eller nødvendig, og optimale forhold for kirurg eller undersøkende. lege- med pasienten i fokus.

Til deg som ikke er anestesisykepleier les mer om vårt fanntastiske yrke her: https://www.nsf.no/fg/anestesisykepleierne/nyheter/hva-er-anestesisykepleie

Til deg som er anestesisykepleier:

Gratulerer med valget og med dagen!

Gratulerer også til våre gode kollegaer- anestesilegene (https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-anestesiologisk-forening/)