– Det ble gjort en svært grundig prosess hvor vi har tatt en gjennomgang av både struktur og innhold. Det er noe helt nytt og noe som er endret litt, men retningslinjene er i all hovedsak gjenkjennelig slik mange sykepleiere kjenner dem fra tidligere, forsikrer leder for Rådet for Sykepleieetikk, Mildrid Haugrønning Søndbø.
De norske, yrkesetiske retningslinjene for sykepleiere har vært et viktig fundament for både den sykepleierfaglige yrkesutøvelsen og for utdanningene siden de ble lansert første gang for 40 år siden.
I løpet av disse 40 årene har retningslinjene jevnlig blitt gjennomgått og revidert, sist våren 2019. I 2023-revisjonen er det blitt gjort større endringer enn tidligere.
Antall kapittel er endret fra seks til fire, så nå er våre retningslinjer mer like ICN-kodeksen sin inndeling (The International Council of Nurses). Det er også lagt til en presisering av mangfold, inkludering og antidiskriminering i ingressen sammen med sykepleiens grunnlag.
Det er nytt at det nå kommer med en forklaring om hvordan man kan bruke de yrkesetiske retningslinjene i ulike sammenhenger, som i klinisk praksis, til lederstøtte og administrasjon, i undervisning og forskning og i politisk arbeid. Rådet for sykepleieetikk håper at dette vil bidra til at det blir enda enklere å ta retningslinjene i bruk i hverdagen.
Nytt kapittel om global helse
Det handler om sykepleieres internasjonale ansvar og solidaritet. Her adresseres de sosiale forskjeller i helse og FNs bærekraftsmål.
Sykepleiere utgjør om lag halvparten av helsepersonell globalt. Helsetilstanden til de svakeste påvirker hele verdenssamfunnet. Sykepleiens ansvar kan derfor ikke begrenses til norske forhold. Sykepleierens ansvar må sees i sammenheng med FNs bærekraftsmål.
– De nye paragrafene i yrkesetiske retningslinjer understreker et globalt ansvar for helse som vi som organisasjon anerkjenner allerede, sier Mildrid Søndbø.
Hjelp deg selv før du kan hjelpe andre
I kapittel 2 om "Sykepleiere og yrkesutøvelsen" har det kommet inn et punkt som har vært etterspurt av mange. Her står det nå at Sykepleieren ivaretar sin egen helse og sikkerhet samt sin faglige, personlige og etiske integritet.
– Vi har flere ganger fått spørsmål om hvorfor det ikke står noe i yrkesetiske retningslinjer som sier noe som at sykepleiere skal ta vare på seg selv og egen helse for å bli i best mulig stand til å ta vare på andre. I en tid der sykepleiere stadig oftere møter naturkatastrofer, krig, pandemier og sosiale kriser så er dette høyaktuelt. Men også ved helt vanlig drift er det mange som opplever arbeidsforhold som gjør det vanskelig å ta vare på egen helse og sin integritet. Nå er dette på plass i retningslinjene, og det mener jeg er en viktig oppdatering, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.