På medisinsk post 3 er hjelpepleiere og helsefagarbeidere sertifisert til å gjøre oppgaver som tidligere bare kunne utføres av sykepleiere, mens sykepleiere har kunnet konsentrere seg om sine primæroppgaver og i noen tilfeller tatt over ansvaret for politiklinikk og ansvar som tidligere var forbeholdt leger.
Dette har ført til fornøyde ansatte, som sjelden slutter, og turnuser som går opp, inkludert sommerturnus. En av årsakene er at avdelingen ikke lenger er så avhengig av sykepleiere.
I tillegg gjennomfører ansatte på avdelingen systematisk kompetansehevingstiltak.
Primus motor for prosjektet er avdelingssykepleier Torhild Wibe. Så godt har hun lyktes med prosjekt oppgavedeling at Wibe-modellen vil bli innført ved alle sykehus i Vestre Viken.
– Slike prosjekter krever ofte en ildsjel, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen. Men man kommer ikke utenom faglig og sterk ledelse på alle nivå, fortsatte hun.
– Wibe bygger kompetanse hos hele staben; assistenter, helsefagarbeidere, sykepleiere og leger, slik at de trives og har faglig utvikling og karriereveier, sa Sverresdatter Larsen.
Også helseministeren var imponert:
– Jeg er glad for at Lill Sverresdatter Larsen inviterte meg med på Drammen sykehus i dag. Det var flott å høre hvordan avdelingssykepleier Torhild Wibe har jobbet med organisering og kompetansebygging på denne avdelingen, hvor sykepleiere og helsefagarbeidere deler på oppgavene.
Denne måten å arbeide på er et eksempel til etterfølgelse. Vår felles helsetjeneste er avhengig av fagfolk som trives og som blir i jobben – det gjør de her, sa Kjerkol etter omvisningen på medisinsk post 3 på Drammen sykehus.