– Særlig positivt er helseministerens tydelige oppdrag om å få ned sykefraværet. Her bør han samarbeide tett med statsråd Tonje Brenna. Vi har også fått gjennomslag for bedre rammevilkår for førstelinjeledere, partssamarbeid og medvirkning, økt grunnbemanning og bedre ansvars- og oppgavedeling og HMS-arbeid, blant annet, sier Sverresdatter Larsen.
Jan Christian Vestre holdt helsetalen (tidligere sykehustalen) på Radiumhospitalet i dag.
Les forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sitt debattinnlegg på www.altinget.no om helsestalen:
Behov for finansiering og varige tiltak
Helse- og omsorgsministeren har fått anerkjennelse for å ta økt politisk styring på helsefeltet gjennom arbeid som Ventetidsløftet. Sverresdatter Larsen påpeker at det må følge finansiering med slike prosjekter, og at tiltak i oppdraget må følges tett opp om de skal få varig effekt.
– Ventetidsløftet er per nå et stunt. Slike prosjekter er gjennomført tidligere. Også denne gangen er det eksisterende helsepersonell som gjennom kvelds- og helgearbeid drar slike initiativ i land. Ansatte har med andre ord økt belastning gjennom ventetidsløftet, noe som ikke vil fungere på sikt, sier Sverresdatter Larsen.
– Det er også viktig at pasientene med størst behov blir prioritert, og ikke nødvendigvis kun gruppene som får ned ventetidstallene. Vi følger særlig med på pasienter innen psykisk helse, rus og avhengighetsproblematikk, forteller Sverresdatter Larsen.
I helsetalen legger Vestre opp til mer samhandling mellom sykehus og kommuner, noe som er positivt, men Sykepleierforbundet etterlyser også tettere samarbeid på tvers av politiske skillelinjer.
– Vi mener den alvorlige situasjonen i helsevesenet krever et bredt og langsiktig helseforlik. Vi har nasjonale langtidsplaner for både transport, politi og i Forsvaret. Norges beredskap er helt avhengig av at helsetjenestene fungerer, sier Sverresdatter Larsen.