– Vi må satse på kloke teknologiske løsninger

Nestleder Kai Øvind Brenden åpnet nasjonal e-helsekonferanse

Kai Øivind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund åpnet nasjonal e-helsekonferanse.

I salen satt over 200 sykepleiere som jobber i kommuner og på sykehus rundt om i Norge. Fellesnevneren er at de har interesse for e-helse, velferdsteknologi og digitale løsninger som kan bidra til innovasjon og utvikling av sykepleie- og helsetjenesten.

– Helsepersonell må medvirke

«Teknologi i sykepleien - sykepleier- og brukererfaringer» er tema for årets konferanse.

Brenden kunne fortelle at han gjennom de siste årene har gått fra å være en teknologiskeptiker, til å bli forsiktig håpefull og kanskje til og med en teknologioptimist.

– Sykepleierne, representerer Norge største helseprofesjon, og vi kan ikke la noe så viktig som digitalisering av helsetjenesten bli styrt av vær og vind og tilfeldige beslutninger. Vi må forberede oss på å møte fremtiden, og helsepersonell må medvirke.

Kunstig intelligens, VR-teknologi og digital hjemmeoppfølging

Christine Rygg, leder for NSFs faggruppe for e-helse, er glad for å samle sykepleiere fra hele landet:

– Vi får spredt fagområdet til flere sykepleiere rundt om i helsetjenesten, og det er en fantastisk arena for nettverksbygging. Det finnes mange gode e-helsekonferanser, men det er fint med en som retter seg direkte mot sykepleiere og setter det i sammenheng med vårt arbeid.

Konferansen som går over to dager, presenterer sykepleiere- og brukererfaringer med digitalisering og helseteknologi – i kommuner, på sykehus og i sykepleierutdanningen. Ja, både kunstig intelligens, VR-teknologi, digital hjemmeoppfølging og elektronisk pasientjournal står på agendaen.

Les mer om NSFs faggruppe for e-helse.

Nestleder Kai Øivind Brenden sammen med Christine Rygg, leder for NSFs faggruppe for e-helse
Nestleder Kai Øivind Brenden sammen med Christine Rygg, leder for NSFs faggruppe for e-helse.

Samarbeid og involvering er nøkkelen

Brenden var tydelig på at samarbeid på tvers er viktig for å sikre trygg, effektiv og brukervennlig teknologi i helsetjenesten - som ivaretar pasientsikkerheten og legger til rette for effektive arbeidsprosesser.

– Som helsepersonell vet vi ofte noe om hva som trengs, men det er ikke sikkert vi vet hvordan teknologien kan hjelpe oss. Teknologene vet veldig mye hvilken mulighetene som ligger i teknologien. Derfor må vi samarbeide. Pasienter og pårørende må også bli involvert i utviklingen av helseteknologi, presiserte han.

Teknologi for å møte fremtidens behov

Helsepersonellkommisjonens rapport om behov for helsepersonell, som ble lagt fram for to uker siden, var også tema i Brendens åpningstale.

– Selv om vi i Norsk Sykepleierforbund ikke mener at alle forslagene er like kloke og bærekraftige, så er noen av forslagene avgjørende for å møte fremtidens behov. Det handler om å ta i bruk ny teknologi – både i kommuner og sykehus. Det handler om å øke kompetansen på digitalisering. Det handler om å satse på forskning for å utvikle og implementere ny teknologi.

Helsepersonellkommisjonen har foreslått å sette av hele 500 millioner kroner, per år i 10 år, til forskning, utvikling og implementering innenfor helseteknologi. Les rapporten på Regjeringens nettside.