Samtalen foregikk på medlemsmøtet 20. september, som fant sted på Sentralen i Oslo. Vestre og Sverresdatter Larsen snakket om et presset helsevesen og statsbudsjettet som kommer. Det var sendt inn godt over hundre råd til Vestre.
– Regjeringen må bli med på et tverrpolitisk forlik for helsetjenestene, fordi det er for stort for helseministeren alene. Det må til for å redde norsk helsevesen i fremtiden, åpnet Sverresdatter Larsen.
Helseministeren beskrev sykepleierne som «veldig viktige lytteposter», og sa at det kunne fortone seg som at det var langt fra sykehusene og kommunene til Helse- og omsorgsdepartementet.
En bønn om bedre bemanning
En av lyttepostene var den nyutdannede sykepleieren Kristine Furuli, som beskrev arbeidsbelastningen i sin hverdag.
– Jeg ble ferdig utdannet sykepleier i juni. Jeg merker allerede nå at yrket er utfordrende, med stort ansvar og at tiden ikke strekker til. Jeg er redd for at min sykepleierkarriere blir kort, når jeg ofte går hjem med dårlig samvittighet. Vi strekker ikke til med tid og ressurser. Det går ut over pasientsikkerheten, fortalte hun.
Hun etterlyste bedre bemanning, mer kompetanse og arbeidsvilkår som gjør det lettere å stå i jobben og få til et forsvarlig tilbud.
Motsatsen til Kristines arbeidshverdag ble synliggjort gjennom spesialsykepleier Martin ved UNN, som beskrev avdelingen sin som utstyrt med robuste turnuser, god ledelse og med sjelden ledige stillinger. Resultatet ble et faglig sterkt miljø som tåler at noen få er syke.
Utslitte av arbeidspresset
– Den største utfordringen vi kommer til å ha fremover, er å rekruttere og beholde helsepersonell, særskilt sykepleiere. Da må vi sørge for å legge forholdene til rette slik at de som er i yrket, kan være der livet ut, for det er det mest givende man kan gjøre, svarte Vestre.
– Da må vi være gode arbeidsgivere, og vi må erkjenne at vi ikke alltid er det. Det handler om god nok grunnbemanning og -finansiering, slik at det er kvalitet i tjenesten. Det handler om god oppgave- og ansvarsdeling slik at vi får bedre arbeidsflyt. Jeg har møtt altfor mange sykepleiere som forteller meg at de går hjem fra jobben og føler seg utslitte fordi arbeidspresset er for stort, fortsatte han.
Noe av det første forbundslederen poengterte når det gjelder å ta tak i disse utfordringene, var at det må god ledelse til, og at man må få bukt med lederspennet. Da blir arbeidshverdagen lettere og sykefraværet lavere. Hun fremhevet hvilken rollen ønsketurnuser og mer fleksible arbeidstidsordninger kan spille, sammen med trente ledere og systematisk oppfølging av sykmeldte.
Forventer helseløft i statsbudsjettet
Sverresdatter Larsen og Vestre svarte også på spørsmål om lønnsbetingelsene for sykepleiere, og poengterte at nivået gis av forhandlinger mellom partene. Vestre var likevel optimist i forkant av statsbudsjettet som skal legges frem 7. oktober.
– Sykehus, helse og vår offentlige velferd blir en hovedprioritering der, sa han.
– Det gleder meg at vi har en helseminister som har lyst til å legge frem statsbudsjettet. Det må bety at det ligger en del penger i det, repliserte forbundslederen.