Vestre: – Dere er nytenkende og innovative

Gro Lillebø og Jan Christian Vestre

2. nestleder i NSF Gro Lillebø og helseminister Jan Christian Vestre. Alle foto: Kristin Henriksen / Norsk Sykepleierforbund

– Dere er mye mer enn en fagforening. Dere er nytenkende og innovative, arbeider frem og foreslår løsninger. Dere leder frem i utviklingen, sa Vestre i sin innledning på e-helsekonferansen på Lillestrøm.

– Regjeringen har ambisjoner å være verdens mest digitaliserte land i 2030, da kan vi ikke ha lavere ambisjoner i helsevesenet. Når det gjelder digitalisering og ny teknologi, skal vi også i helsevesenet være i verdensklasse.

For å oppnå målene må vi ha alle med på laget.

Vi kjenner alle til utfordringene med blant annet flere antall eldre og mindre tilgang på arbeidskraft i helsesektoren. Da er det avgjørende at vi lykkes med digitaliseringen.

Klarer vi å få til bedre tjenester for innbyggerne, bedre arbeidshverdag for de som jobber i helsetjenesten, og samtidig skape god næringsutvikling, siden mange av teknologibedriftene som utvikler nye digitale tjenester til helsesektoren er norske, er dette et Kinder egg vi må gripe med begge hendene, sa Vestre.

Jan Christian Vestre
Helseminister Jan Christian Vestre.

Jeg vil gå så langt som å si at dere faktisk er navet for at vi skal få dette til, for å kunne ta i bruk den nye teknologien, og for å få den til å virke på en god måte.

Jan Christian Vestre

Helseministeren sa at dersom man skal lykkes med digitaliseringsutfordringene i helsevesenet er det viktig at sykepleierne er med:

– Jeg vil gå så langt som å si at dere faktisk er navet for at vi skal få dette til, for å kunne ta i bruk den nye teknologien, og for å få den til å virke på en god måte. Dere gjør teknologien forståelig, praktisk, bedre og mer brukervennlig.

Sykepleie i en digital verden

Det var Gro Lillebø, 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund som åpnet konferansen med deltakere fra hele landet:

– Det er en glede å stå her foran så mange engasjerte og kompetente mennesker, som alle deler en felles visjon: å bruke krafta i teknologien til å styrke helsetjenesten, sykepleierprofesjonen og forbedre pasientbehandlingen, startet Lillebø med.

Temaet for årets konferanse er «Sykepleie i en digital verden».

Gro Lillebø
Gro Lillebø, 2. nestleder i NSF.

– Norge er et av verdens mest digitaliserte land, men hvordan påvirker den stadig mer digitaliserte virkeligheten vår fagutøvelse og profesjon, spurte hun retorisk, og svarte: Vi har sett at velferdsteknologi kan øke kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene:

  • Bruk av kunstig intelligens til planlegging av operasjon på Lovisenberg Diakonale Sykehus – Deepinsight.
  • Elektronisk tagging av utstyr, utstyrslokalisering, i regi av Helse Sør-Øst.
  • Kunstig intelligens som sykepleiere tar i bruk til turnusplanlegging.
  • NSFs innsats for innføring av ICNP – internasjonalt standardisert terminologisystem for å beskrive sykepleiepraksis.

– Men det er også utfordringer, eksempelvis teknologiske løsninger som ikke alltid møter behovet, utstyr som ikke tåler desinfeksjon, eller journalsystemer som skaper merarbeid i stedet for avlastning, fortsatte Lillebø. Hun refererte til at Sykepleierforbundet er spent på helseministerens «hyllevaredatabase», som han lanserte i årets helsetale.

Vi trenger ikke flere piloter der utvikling av løsninger besluttes over hodene på sykepleierne og øvrig helsepersonell.

Gro Lillebø

Løsninger som fungerer

– Det er et stort behov for en godkjenningsordning som kan sikre teknologiske løsninger som faktisk fungerer for oss i praksis. Vi trenger ikke flere piloter der utvikling av løsninger besluttes over hodene på sykepleierne og øvrig helsepersonell. Vi vil være med i utviklingen, slik at teknologien blir arbeids- og personellbesparende. At den understøtter arbeidsprosessene våre og gjør oss bedre, sa Lillebø med klar adresse til helseminister Jan Christian Vestre, på tilhørerbenken.


Gro Lillebø
Gro Lillebø, 2. nestleder i NSF.

Teknologi handler ikke bare om arbeidsverktøy, det har også samfunnspolitiske implikasjoner.

Fremtiden


– Vi vet ikke nøyaktig hvordan den digital verden vil se ut i fremtiden vil se ut. I fjor høst deltok vi i et scenarioarbeid i regi av NHO, med blikk mot 2040. Vi diskuterte sentrale drivkrefter for helse- og omsorgstjenesten, inkludert demografi, økonomi, politikk og teknologi. Felles for alle scenarioene var at sykepleie vil forbli en avgjørende faktor i et velfungerende samfunn.


En av våre største utfordringer fremover er kompetanse, rekruttere og beholde kompetent personell. Helsetjenesten har i dag høy tillit i befolkningen, men denne tilliten er synkende.

E-helsekonferansen
Deltakerne i e-helsekonferansen.


– Skal vi opprettholde tilliten må helsetjenesten være en attraktiv arbeidsgiver. Kompetansen må utnyttes smartere, ledere må få tillit til å drive frem utvikling.

Noen hevder at vi ikke kan opprettholde kvalitet og tillit uten å øke skattene betraktelig, men vi mener derimot at nye teknologiske løsninger og bedre organisering av arbeidet kan gi store gevinster: En mer fornøyd og tryggere befolkning, lavere belastning på sykepleiere og bedre ressursutnyttelse, sa Lillebø.

Det er litt risikabelt å trekke frem amerikanske presidenter for tiden, men Lillebø våget likevel:

– Som Barack Obama sa: «Vi kom ikke hit for å frykte fremtiden. Vi kom for å forme den.» Det er akkurat det vi gjør som sykepleiere i en digital verden – vi former fremtiden. Ett museklikk, og ett menneskemøte av gangen.