Studietur for å lære mer om mental helse i barnets første 1001 dager

Espen Gade Rolland, Ann Karin Swang, Kirsti Egge Haugstad og Hanne Charlotte Schelderup

Espen Gade Rolland (Psykisk helse og rus), Ann Karin Swang (Helsesykepleierne), Kirsti Egge Haugstad (Barnesykepleierforbundet) og Hanne Charlotte Schjelderup (Jordmorforbundet).

Studieturen ble arrangert av Landsforeningen 1001 dager. Deltakerne fra Norge lærte av britenes erfaringer med mentale helsetjenester i forbindelse med graviditet og tiden etter fødsel. Målet er å styrke arbeidet på dette feltet her hjemme. Det er en viktig nøkkel også til sosial utjevning og mobilitet.

NSF-faggruppene som var representert, var Helsesykepleierne, Barnesykepleierforbundet, Jordmorforbundet og Psykisk helse og rus (SPoR).

Betydningen av barnets første 1001 dager

Barnets første 1001 dager – fra unnfangelsen til toårsdagen – er en sårbar og samtidig avgjørende periode for barnets utvikling og foreldrenes mentale helse. Tidlig innsats i denne perioden har derfor blitt løftet høyt på den politiske agendaen i Norge. Storbritannia har vært en pioner på dette feltet, med en nasjonal allianse som samler fagmiljøer, organisasjoner og politikere for å prioritere tidlig innsats.

Hva gjøres i Norge i dag?

Regjeringen har fremhevet betydningen av mental helse under graviditet og etter fødsel i flere strategier og meldinger:

Verdifull nettverksbygging

I løpet av studieturen fikk de norske deltakerne mulighet til å bli bedre kjent med hverandre og til å dele innsikt om hvordan vi sammen kan styrke arbeidet med tidlig innsats og mental helse under graviditet og etter fødsel. De diskuterte hva vi allerede gjør, og hvordan vi kan forplikte oss til videre samarbeid og tiltak.

God samfunnsøkonomi å investere i mental helse

På London School of Economics deltok den norske delegasjonen på et fagseminar med tittelen «Implementing Perinatal Mental Health Services in High-Income Countries: Lessons from the UK». Deltakerne fikk høre hvorfor det er så viktig, både samfunnsøkonomisk og menneskelig, å investere i mental helse under graviditet og etter fødsel.

– Jordmorforbundet er veldig inspirert av hvor langt de har kommet i England, og imponert over hvor mange helsekroner de investerer i mødre- og spedbarnshelse fordi de har regnet ut at det er god samfunnsøkonomi, sier leder i Jordmorforbundet NSF Hanne Charlotte Schjelderup.

Eksperter som professor Sir Michael Marmot og Dr. Alain Gregoire delte innsikt om politikk, forskning og tjenester på feltet i Storbritannia. Generalsekretæren i Landsforeningen 1001 dager, Lena Yri Engelsen, fremhevet de unike utfordringene og mulighetene vi står overfor i Norge.

– Det slår meg nok en gang hvor vanskelig det er å få skrudd tjenestene våre mer mot helsefremming og forebygging, selv om helseøkonomene viser oss hvor mye vi sparer samfunnet og den enkelte både i lidelse og kroner på det, sier leder i Helsesykepleierne NSF Ann Karin Swang.

– Vi er opptatt av at velferdsordningene våre må rigges mer treffsikkert, sier Hanne Charlotte Schjelderup.

Programmet bød også på paneldiskusjoner og sterke bidrag fra representanter med selvopplevde erfaringer, blant andre Sandra Igwe fra Motherhood Group.

Inspirasjon og et enda sterkere engasjement

Faggruppelederne fra NSF reiste hjem med hodet fullt av ideer, hjertet fullt av inspirasjon og med et enda sterkere engasjement for å sikre at ingen i Norge står alene de første 1001 dagene i et barns liv.

– Denne turen har ikke bare styrket vårt faglige nettverk og inspirert oss, men også gitt oss konkrete ideer til hvordan vi kan jobbe bedre sammen for å sikre en god start for barn og deres familier i Norge, sier leder i Barnesykepleierforbundet NSF Kirsti Hegge Haugstad.