Alle arbeidstakere har krav på minst 25 virkedager ferie hvert år, jf. ferieloven. Ettersom det er snakk om såkalte virkedager, ikke arbeidsdager, og en arbeidsuke regnes som seks virkedager, tilsvarer 25 virkedager fire uker og én dag.
De fleste medlemmer i Norsk Sykepleierforbund har gjennom tariffavtaler i tillegg krav på fem ekstra virkedager ferie. Til sammen blir det 30 virkedager, eller fem uker ferie. Ferie regnes i dager, aldri i timer.
Jobber du i en privat bedrift, er det ingen selvfølge at du har en femte ferieuke. Hvis du har det, er det viktig å passe på at det står i arbeidsavtalen at du har rett til denne ferieuken.
Du kan ikke kreve å få delt opp ferien i enkeltdager uten at du har avtalt det med arbeidsgiveren din. Dersom den vanlige arbeidstiden din for eksempel er tre dager den uken du tar ferie, har du derfor brukt én ferieuke, ikke tre feriedager.
Ferieloven gjelder uansett om du jobber heltid eller deltid.
Når kan jeg ta ferie?
- I god tid før sommerferien skal arbeidsgiveren din drøfte tidspunktet for ferien med deg eller med din tillitsvalgte.
- Dersom dere ikke blir enige om når du skal ta ferie, kan arbeidsgiveren din bestemme. Du har uansett krav på å ha tre uker sammenhengende ferie i løpet av hovedferieperioden (1. juni–30. september).
- Du kan kreve å få vite når du skal ha ferie, to måneder før ferien begynner.
Hva skjer hvis jeg blir syk i ferien?
- Dersom du blir 100 prosent sykmeldt etter at du har startet ferien, kan du kreve å få feriedagene utsatt fra og med første sykedag. Du må i så fall kunne vise til en sykmelding.
- Så raskt som mulig etter at du er tilbake i jobb, må du be om å få feriedagene utsatt.
- Dersom du blir 100 prosent sykemeldt før ferien, kan du kreve å få ferien utsatt. Du må i så fall levere sykmelding den siste arbeidsdagen før du egentlig skulle hatt ferie.
Har jeg rett til ferie når jeg er helt ny i jobben?
- Du har både rett og plikt til å avvikle ferie selv om du er ny i jobben. Det er imidlertid en forutsetning at du ikke allerede har tatt ut full ferie i din tidligere jobb.
- Starter du før 30. september, har du krav på å ta ut hele ferien (minst 25 virkedager).
- Starter du etter 30. september, kan du kreve å få en ukes ferie samme år.
- Starter du før 15. august, kan du kreve å få tre uker ferie i hovedferieperioden.
Jeg jobber på søndager, er det noen regler for det?
Ferieloven § 5 (4) handler om tilleggsfritid ved blant annet søndags- og skiftarbeid.
- Dersom du arbeider på søndager og i utgangspunktet skal jobbe på søndag både før og etter en ferie på minst seks virkedager, kan du kreve å få fri enten på søndagen rett før ferien eller rett etter.
Jeg har sagt opp, kan jeg ta ferie i oppsigelsestiden?
- Fordi det er arbeidsgiveren din som har siste ord om når du kan ta ferie, kan du i utgangspunktet ikke kreve å ta ferie i oppsigelsestiden, med mindre det allerede er avtalt. Hvis du ikke har avtalt ferie når du sier opp, kan du likevel kreve å ta ferie i oppsigelsestiden dersom det ikke vil være tid til å ta ut ferien innenfor hovedferieperioden (1. juni–30. september) eller innenfor ferieåret når du har begynt i ny jobb.
- Dersom du blir sagt opp, kan ikke arbeidsgiveren din kreve at du tar ut ferien uten at du er enig i det. Det er imidlertid unntak der oppsigelsestiden er på tre måneder eller lenger. Da kan arbeidsgiveren kreve at du tar ut ferien.
Hvordan fungerer det med lønn og feriepenger?
- Du får ikke utbetalt lønn når du har ferie, men du får feriepenger. Hvor mye feriepenger du får, beregnes ut fra hvor mye du tjente året før. Feriepengene du får i år, baserer seg dermed på hva du tjente i 2023.
- Hovedregelen er at feriepengene utbetales den siste lønningsdagen før ferien.
Kan arbeidsgiveren min flytte ferien min etter at jeg har fått den godkjent?
- Det er strenge regler for å endre på ferieplaner som er avtalt. Arbeidsgiveren din har lov til å gjøre det hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser. Det er en forutsetning at ferien ville skapt vesentlige driftsforstyrrelser, og at det er umulig å skaffe en vikar.
- Arbeidsgiveren din skal drøfte eventuelle ferieendringer med deg først.
- Du kan kreve erstatning hvis du kan dokumentere at du har hatt merutgifter som følge av endringene. Du må i så fall fortelle om merutgiftene allerede når arbeidsgiveren din drøfter endringene med deg.
Kan arbeidsgiveren min kreve at jeg avbryter ferien for å jobbe?
Denne problemstillingen er ikke regulert i ferieloven. Vi anbefaler at du gjør følgende dersom situasjonen oppstår:
- Gi klart uttrykk overfor arbeidsgiveren din om at det ikke er aktuelt å avbryte ferien. Dersom arbeidsgiveren din ikke gir seg, be dem om å gjøre rede for hvilken hjemmel som brukes for å tilbakekalle deg, og hva som er årsaken til at ferien må avbrytes.
- Fortell arbeidsgiveren din at du forlanger at en eventuell tilbakekalling skal skje i form av en skriftlig beordring, hvor hjemmel og årsak til tilbakekallingen også fremgår.
- Hvis arbeidsgiveren din deretter gir uttrykk for at tilbakekallingen er en beordring, gjenta at du må ha et skriftlig krav, og at dette kravet må ligge på arbeidsstedet ditt på oppmøtetidspunktet.
- Fortell arbeidsgiveren din at du krever å få dekket alle merutgifter i forbindelse med at ferien ble avbrutt, og at du vil kreve å få erstattet også velferdstapet.
- Gi uttrykk for at ferieloven ikke gir arbeidsgivere noen hjemmel for å tilbakekalle deg fra ferie.
Jeg er i foreldrepermisjon, hva skjer med ferien min da?
- Du har rett, men ikke plikt til å ta ut ferie i løpet av perioden hvor du mottar foreldrepenger eller adopsjonspenger. Hvis du tar ut ferie, skal permisjonen forskyves tilsvarende den perioden du har ferie.
- Du kan selv bestemme når du tar ut ferien. Ferie du eventuelt ikke tar ut, blir overført til neste ferieår.
Må jeg ta ferie?
- Som arbeidstaker har du rett og plikt til å ta ut full ferie. Det gjelder også når du skifter arbeidsgiver.
- Du kan imidlertid nekte å ta ut full ferie dersom feriepengene du har opptjent hos din nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver, ikke dekker lønnsbortfallet du vil ha under ferien. Du kan likevel ikke nekte å ta ferie hvis virksomheten stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavviklingen.
- Arbeidsgiveren din skal sørge for at du tar ut ferie, og kan bli erstatningspliktig hvis de ikke passer på at du gjør det.
Fant du ikke det du lurte på, finner du ofte stilte spørsmål og svar om ferie her.