Sverresdatter Larsen omtaler kritikken fra Riksrevisjonen for veldig alvorlig.
– Her må Helse-Midt gjøre noen kloke vurderinger for hvordan de skal gå videre med det. Det er klart at man egentlig ikke kan leve med et journalsystem som ser ut til å gi dårligere pasientsikkerhet enn det resten av befolkningen i Norge har, sånn som det er nå, sier Sverresdatter Larsen til P4-nyhetene.
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen uttaler at det er mye som har gått galt.
– Hvorfor har ikke Helse Midt-Norge hatt bedre styring og hvorfor har ikke Helse- og omsorgsdepartementet stilt flere kritiske spørsmål underveis? Vi mener planleggingen og innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge er sterkt kritikkverdig, sier han i Riksrevisjonens pressemelding.
«Sterkt kritikkverdig» er Riksrevisjonens mest alvorlige kritikk. Den brukes sjelden, og bare når de finner alvorlige svakheter, feil og mangler som kan få svært store konsekvenser for enkeltmennesker eller samfunnet.
Mange feil, ineffektiv og lite brukervennlig
Helseplattformen skulle effektivisere arbeidshverdagen til leger og sykepleiere, men har derimot blitt en tidstyv, forteller riksrevisor Schjøtt-Pedersen.
– Helseplattformen er lite brukervennlig og ineffektiv, og feil ved løsningen har truet pasientsikkerheten. I tillegg har innføringen blitt dyrere, og kostnadene fremover er usikre. Det sier seg selv at dette er alvorlig, sier Schjøtt-Pedersen.
Lill Sverresdatter Larsen sier at dette ikke kan skje igjen.
– Vi heier jo på teknologi og dokumentasjonssystemer som skal både forbedre både kvalitet og effektivitet. Her viser Riksrevisjonens rapport at det motsatte har skjedd, i hvert fall i implementeringen. Det må vi lære av, fastslår hun.
Dårlig beslutningsgrunnlag
En viktig årsak til at Helseplattformen har feilet, er at grunnlaget var for dårlig da Helse Midt-Norge valgte konsept for det nye journalsystemet, som skulle være felles for helsetjenestene i regionen.
Undersøkelsen viser at
- konseptvalget ikke ble kvalitetssikret eksternt
- de samfunnsøkonomiske konsekvensene av å ha et eget regionalt system ikke ble vurdert
- det var kjent at risikoen var svært høy, men det skulle løses med god planlegging og styring
– At Helse Midt-Norge hadde et så svakt beslutningsgrunnlag da de bestemte seg for å gå for et stort, kostbart og samfunnsmessig viktig prosjekt, er noe av det mest påfallende. Også Helse- og omsorgsdepartementet burde gjort en langt grundigere vurdering, særlig ettersom den høye risikoen var godt kjent og kostnadene høye. Da er god kvalitetssikring ekstra viktig, sier Schjøtt-Pedersen.
Om Helseplattformen og bakgrunnen for undersøkelsen
Helseplattformen er et nytt felles system for pasientjournaler og en samhandlingsløsning for kommuner, sykehus, fastleger og avtalespesialister i Midt-Norge.
Bakgrunnen for undersøkelsen er de alvorlige problemene som oppsto etter at Trondheim kommune og St. Olavs hospital tok systemet i bruk i 2022. Riksrevisjonen har sammen med kommunerevisjonen i Trondheim undersøkt hva problemene skyldes.
Artikkel fra 25. oktober 2023
NSF om Helseplattformen: – Stopp videre utrulling