Unio og Akademikerne får beholde sin tariffavtale med staten. Det ble kjent etter at Rikslønnsnemnda kom med sin kjennelse i behandlingen av tvungen lønnsnemnd mellom Unio og staten.
Norsk Sykepleierforbund har Unio som hovedorganisasjon. I tariffområdet staten er de fleste sykepleiere ansatt ved høyskoler og universiteter.
– Dette er et riktig vedtak. Og et nødvendig vedtak. Det er vi fornøyde med, selvfølgelig, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen til Sykepleien.
Seier for den frie forhandlingsretten
Unio har hele tiden argumentert for at dette er en prinsipiell konflikt som handler om selve forhandlingsretten i arbeidslivet: Kan staten tvinge fagforeninger over på en tariffavtale de ikke ønsker, når partene allerede har en eksisterende tariffavtale i bunn? Det vil i så fall innebære en helt ny praksis, som i ytterste konsekvens betyr at staten kan diktere tariffpolitikken for sine ansatte.
– Dette er en klok beslutning av nemnda, og helt i tråd med Unios krav. Nå beholder vi vår egen tariffavtale som vi forhandlet fram med staten i 2022, og fortsetter arbeidet for at utdanning skal lønne seg i staten, uttaler Unio stats leder, Guro Elisabeth Lind, til Unio.
Forhandlinger, ikke diktat
Rikslønnsnemndas avgjørelse tar også innover seg styrkeforholdet på arbeidstakersiden, all den tid Akademikerne, Unio og LO stat sa nei til statens løsning.
– Staten som forhandler må heretter ta hensyn til flertallets og virksomhetenes behov, og ikke en ideologisk ordre fra politikerne. Det er et tydelig signal fra Rikslønnsnemnda at det må være enighet om endringer i avtalestrukturen gjennom forhandlinger, og ikke gjennom diktat. Jeg håper det er siste gang vi får et så politisert oppgjør, blir møtt med ultimatum og forsøkt påtvunget en avtale hvor konsekvensene ikke er ordentlig utredet, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Unio.
Les også: Alt om lønnsoppgjøret 2024