Bakgrunnen for undersøkelsen er at Unio og Sintef har inngått et forskningsprosjekt om emosjonelle krav og belastninger innenfor yrker som jobber for og med mennesker. Unio ønsker gjennom dette prosjektet å løfte tematikken og frembringe et grundig og forskningsbasert kunnskapsgrunnlag når det gjelder emosjonelle krav og belastninger innenfor flere av yrkesgruppene i Unios forbund.
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier det er viktig at den emosjonelle delen av sykepleieryrket løftes i debatten.
– Å ha medfølelse med pasienten handler om at sykepleieren skal være omtenksom og grundig og behandle pasienten med respekt mens man gir den pleie som pasienten har behov for. Den emosjonelle delen av sykepleieyrket er av det som gir mest mening og arbeidsglede. Desto viktigere er det at en har tid og ressurser og kompetanse til å gi pasienten riktig pleie og behandling, sier Lill Sverresdatter Larsen.
– Å møte andre menneskers gleder og sorger er en viktig del av jobben, gir mening til arbeidet og kan ikke velges bort. Sykepleiere møter liv og død, sykdom og livsglede, og må forholde seg profesjonelt til det, sier Sverresdatter Larsen.
Hun mener derfor det er positivt at hovedorganisasjonen Unio, som Sykepleierforbundet er medlem av, ønsker å belyse emosjonelle krav og belastninger, som møter medlemmene i deres arbeid.
Over tid kan det være krevende fordi en må legge egne følelser til side, og hele tiden forholde seg til og håndtere andres følelser.
Forskning viser at det å håndtere emosjonelle krav gjennom store deler av arbeidsdagen øker risikoen for emosjonell utmattelse og sykefravær. Nå håper NSF at så mange som mulig tar seg tid til å svare på undersøkelsen