Pasientens behov må stå i sentrum

Silje Naustvik

Silje Naustvik

– Det krever at pasientens behov står i sentrum. Det er alltid pasientens totale behov, og hensynet til faglig forsvarlighet, kvalitet og pasientsikkerhet som må være avgjørende for hvem som skal utføre oppgavene. Nyresjukepleiere er et godt eksempel på spesialisert behandling som må være spisset og utført av noen med riktig kompetanse, fortsatte Naustvik, i sin innledning av konferansen, og fortsatte:

– Sykepleie med tverrfaglig kunnskap og kraft er tittelen på årets konferanse. Det er tittel som favner både tida vi står i og tida som kommer. Og nettopp tverrfaglig kunnskap og kraft er det dere som sitter her i salen representerer.

Vi er veldig stolte av faggruppene våre og NSFs faggruppe for nyresykepleiere er en viktig gruppe for Sykepleierforbundet. Med faget i front går dere offensivt inn i en ny tid og nye roller for sykepleiere. I tillegg til å jobbe tverrfaglig representerer dere selvstendighet og profesjonalitet. Fagområdet dere arbeider innen er spesialisert og i rask utvikling, og behovet for faglig oppdatering er stort.

I tillegg til å gi pasientene veiledning, informasjon og opplæring, utføre klinisk status, blodprøver og sette vaksiner, bruker dere mange andre hjelpemidler avhengig av pasientenes diagnose og tilstand. Høyteknologisk utstyr, gjør at dere må holde dere faglig oppdatert på og beherske mange ulike tekniske hjelpemidler.

nyresykepleiere
Deltakere i konferansen, som ble holdt på Ullevål Stadion.

Pasientene dere jobber med har ulike diagnoser. De befinner seg i alle deler av livssyklusen, fra barn til eldre. Noen har medfødte misdannelser eller sykdom som krever livslang behandling. Noen har langsom utvikling av sin tilstand. Andre pasienter kan bli svært syke i løpet av kort tid. Med andre ord, dere har valgt dere et komplekst og veldig spennende fagfelt. Fordi alle likevel skal oppleve så god livskvalitet som mulig i sin situasjon – og der er dere helt enestående. Deres kunnskap og kompetanse er livsviktig, og bidrar til at pasientene blir sett som hele mennesker – hele veien.

I dag behandles en rekke sykdommer og skader som tidligere var umulig å behandle. I tillegg fører den demografiske utviklingen til at antallet pasienter med disse problemstillingene øker. Stadig flere vil LEVE med en nyresykdom. Med utgangspunkt i spørsmålet «hva er viktig for deg», skal pasienten kunne velge det som passer best i sin situasjon. Om det er dialyse på dialyseavdeling, dialyse-satellitter, hjemmedialyse eller gjestedialyse i både inn- og utland. Det handler om livskvalitet for den enkelte, og er helt avhengig av nettopp dere som sitter her.

Helsepersonell er allerede et knapphetsgode, skriver helsepersonellkommisjonen, og vil i enda større grad bli det framover. Befolkningen blir eldre, det blir færre skattebetalere bak hver pensjonist og som betaler for at Norge kan ha offentlige helsetjenester.

Det er en stor og reell mangel på sykepleiere, ikke bare i kommunene, men også i spesialisthelsetjenesten. Det blir færre ansatte per pasient. Derfor må personellet og deres kompetanse brukes mer effektivt enn før. Kommisjonen peker på at det må sikres bedre personellsammensetning, organisering og oppgavedeling i helse- og omsorgstjenestene. Både i kommunene og i sykehusene. Det er en beskrivelse jeg regner med at dere kan kjenne dere igjen i.

En ressurseffektiv måte å møte pasienter med sammensatte behov på er å jobbe mer i tverrfaglige team. Mer bruk av tverrfaglige team og ansvars- og oppgavedeling vil ikke alene løse mangelen på helsepersonell, men vil fremme riktig kompetanse på rett sted. Men det krever at pasientens behov står i sentrum. Det er alltid pasientens totale behov, og hensynet til faglig forsvarlighet, kvalitet og pasientsikkerhet som må være avgjørende for hvem som skal utføre oppgavene. Nyresykepleiere er et godt eksempel på spesialisert behandling som må være spisset og utført av noen med riktig kompetanse.

nyresykepleiere
Deltakere på Nefrologisk sykepleierkonferanse.

Samtidig fører nedbyggingen av senger i spesialisthelsetjenesten til at stadig flere behandles poliklinisk og i hjemmet. For fremtiden er også hjemme. Og pasientene ønsker også å være hjemme og ha en så normal hverdag som mulig. Men det krever spesialiserte sykepleiere med høy kompetanse innen observasjon og behandling i tverrfaglige team, i hjemme sykehus, i koordinerende stillinger, og også i kommunehelsetjenesten.

Nyresykepleierens særegne kompetanse er godt egnet til å jobbe tverrfaglig og teamorganisert, og til å koordinere behandling. I samspill med pasienten. Gjennom økt deltakelse vil pasienter og pårørende også kunne oppleve økt kontroll over eget liv. Her er dere selve nøkkelen til å lykkes, ved å bruke deres kompetanse som veileder og «los» på veien mot styrket mestring og egenbehandling.

En nyresviktdiagnose kan være en traumatisk beskjed å få, og vil innebære en stor påkjenning for pasienten og de nærmeste. Dere har en viktig rolle i å veilede pasienter og pårørende i å håndtere sykdommen, gi kvalitetssikret informasjon og behandlingsstøtte.

Kravene til sykepleieres kompetanse i fremtiden vil være annerledes enn den er i dag. Både mer spesialisert, men også mer rettet inn mot å veilede pasienter i å håndtere kroniske sykdommer. Flere sykepleiere med høyere utdanning bidrar til å sette sjukepleiefaget frem og i front. Derfor er jeg glad for at nyresykepleieutdanningen nå tilbys på masternivå.

Dere gjør allerede høyteknologisk arbeid, og veien fremover for faget og pasientene er tett knyttet til deres kompetanse. Uten den finner vi ikke nye løsninger, verken hva gjelder innovasjon, nye arbeidsmetoder, teknologi eller tverrfaglig arbeid.

Nefrologisk sykepleierkonferanse_
Konferansen ble arrangert på Ullevål Stadion.

Dere står daglig i komplekse og krevende pasientsituasjoner. Samtidig er det nye krav til teknologisk utvikling, faglig fordypning og kunnskapsbasert praksis at dere kan henge med i svingene og ta en selvstendig rolle når det gjelder å utvikle faget til beste for pasienter og pårørende. Her spiller dere som faggruppe en viktig rolle. I å sette dagsorden, gjennom blant annet konferanser som den vi nå er på.

Men også masterkompetanse vil være avgjørende for å lykkes med dette. Masterkompetanse gir sykepleiere ferdigheter til nytenkning, innovasjon og utvikling, og bidrar til at forskning blir en naturlig del av arbeidshverdagen. Da bidrar vi til helse- og omsorgstjenester hvor pasienten og pasientsikkerhet står i fokus.

For det er nettopp gjennom forskning kunnskapsbasert praksis utvikles, og helsetjenester av høy kvalitet skapes. Og forhåpentligvis vil også en vanlig gradsstruktur for videreutdanning av sykepleiere gjøre at den mangeårige kampen om spesialistgodkjenning bevege seg raskere fremover.

Nefrologisk sykepleierkonferanse
Linda Østli Druglimo, spesialist i nyremedisin.

Vi har merket oss at NSFs faggruppe for nyresykepleie har et høyt aktivitetsnivå og engasjement for sykepleie til nyresviktpasienten. Disse to dagene er en viktig møteplass for fag- og kunnskapsutvikling. Kunnskap, forskning og erfaring skal deles, nettverk etableres, og nye ideer får grobunn slik at faget videreutvikles. Konferansen gir også styrket faglig identitet og tilhørighet. Og ikke minst; tverrfaglig kunnskap og kraft!

Dere som sitter her er faglige ledere, bidrar i fagutvikling, tjenesteutvikling og innovasjon, samarbeider og samhandler med pasienter, pårørende og kollegaer og ivaretar kontinuitet, kvalitet, forsvarlighet og pasientsikkerhet. Dere har all grunn til å være stolte. Dere som sitter her, har kunnskap helsetjenestene roper stadig høyere etter og som er livsnødvendig. Dere har høy kompetanse som Norge trenger.