Forslaget kommer som en respons på de store utfordringene med å rekruttere studenter til sykepleierutdanningene i Nord-Norge. I 2023 startet kun 12 studenter på sykepleierstudiet ved UiT i Hammerfest, til tross for 70 studieplasser. Våren 2025 viser foreløpige tall at flere utdanningssteder i regionen fortsatt sliter med å fylle opp plassene.
Bedre rekruttering – bedre beredskap
– Vi må tenke nytt for å sikre rekrutteringen til sykepleierutdanningen i nord. Med en grønn-hvit utdanning kan vi sikre helseberedskapen og samtidig tilby en attraktiv karrierevei for unge som ønsker å kombinere sivil og militær kompetanse, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i NSF.
Samarbeid for sikkerhet
Den nye utdanningsmodellen innebærer tre års sykepleierutdanning kombinert med militær opplæring, etterfulgt av plikttjeneste i både sivil og militær sektor. Modellen skal ikke bare styrke helseberedskapen, men også bidra til økt rekruttering av menn til sykepleierutdanningen. Denne utdanningen kan gi et utgangspunkt for videre militær utdanning eller en masterutdanning som for eksempel «Avansert klinisk allmennsykepleie» (AKS). Fordelen med AKS- masterutdanningen er at dette er sykepleiere som internasjonalt ofte innehar selvstendige posisjoner til å vurdere, behandle og følge opp pasienter.
– Sykepleiere er avgjørende både i den sivile helsetjenesten og for Forsvaret i en krisesituasjon. En kombinasjon av sivil og militær utdanning vil gi oss fagfolk med en unik forståelse for helseberedskap, sier Sverresdatter Larsen.
Forslaget har fått bred støtte fra både helseforetak og utdanningsinstitusjoner. NSF håper at myndighetene vil følge opp initiativet raskt, slik at utdanningsmodellen kan bli en realitet.
– Med en forventet mangel på 100 000 helseårsverk innen 2040, er det ingen tid å miste. Vi må handle nå, avslutter Sverresdatter Larsen.