– Nå må også staten verdsette utdanningen den trenger

Unio stats forhandlingsdelegasjon

Årets hovedtariffoppgjør i staten har startet. Unios delegasjon er fra venstre: Unn Alma Skatvold, Guro Elisabeth Lind, Jorunn Solgaard, Roar Fosse, Klemet Rønning-Aaby og Andrea Mandt. Foto: Unio / Nora Sørensen

– Årets lønnsoppgjør må verdsette høyere utdanning, krever Guro Elisabeth Lind, Unios forhandlingsleder.

Unio venter tøffe forhandlinger

Mandag 22. april startet forhandlingene i årets hovedtariffoppgjør i staten. Forhandlingsleder i Unio, Guro Elisabeth Lind, gleder seg, men venter tøffe forhandlinger.

– Vi går til forhandlingene med krav om klar reallønnsvekst for våre medlemmer, som er statsansatte med høyere utdanning og tilsvarende høye studielån. Statistikken viser at disse gruppene har hatt beskjeden lønnsvekst de siste årene. Nå må også staten verdsette utdanningen den trenger, krever Lind.

Mange utdanninger sliter med å få tak i dem som skal utdanne framtidens sykepleiere

Hun forhandler på vegne av over 36 000 Unio-medlemmer i blant annet politiet, forskning og høyere utdanning. Dette er arbeidstakere med etterspurt kompetanse, også i andre deler av arbeidslivet. Forskjellen i lønn mellom høyt utdannede i staten og i privat sektor har økt. Og det er staten som sakker akterut.

Statens arbeidsgiverbarometer viser at hele 84 prosent av de største virksomhetene i staten sliter med å rekruttere og beholde den kompetansen de trenger.

– Hvis staten skal være attraktiv for disse arbeidstakerne, må den også tilby konkurransedyktig lønn. Nå ser vi eksempler på at politietterforskere dobler lønna når de tar med seg kompetansen ut av politiet, og vi ser at mange utdanninger sliter med å få tak i dem som skal utdanne framtidens lærere og sykepleiere. Dette må årets lønnsoppgjør ta tak i, sier Lind.

Hold deg oppdatert på årets lønnsoppgjør.