Nå må arbeidslivet ta av de kjønnsnøytrale brillene

Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen

Kvinner topper sykefraværet, flere kvinner enn menn er uføre og kvinner har tidligere avgang fra arbeidslivet. I dag la Kvinners arbeidshelseutvalg frem sin rapport med 47 tiltak og analyser til Regjeringen. Deres arbeid slår fast at hele 59 milliarder årlig kunne vært spart, ved en mer kjønnsspesifikk tilnærming.

– Det må settes av konkrete midler

– Skal funnene tas på alvor så må dagen i dag være et startpunkt for at politikk, arbeidsmiljø og lovverk fremover tar høyde for kjønn. Og så må utvalgets tiltak følges opp for å få en effekt; arbeidsgiverne må igangsette klare arbeidsmiljøtiltak og beslutningstakerne må sette av konkrete midler i statsbudsjetter, påpeker Sverresdatter Larsen.

Forventningene om at kvinnene skal ha samme yrkesmønster som menn, samtidig som de skal ta vare på eldre, holde fortet hjemme, og samtidig redusere sykefraværet, er en likning som ikke går opp. Kvinner er gravide, føder, ammer og har en hormonell syklus. På jobb møter kvinner liten eller ingen tilpasning for biologiske forskjeller, livsfaser og livssituasjon.

Hadde forventet at yrkesskade ble tema

Norsk Sykepleierforbund har om lag 90 % kvinnelige medlemmer. Forbundet hadde noen klare forventninger til Kvinners arbeidshelseutvalg.

– 7 av 10 som får yrkeserstatning i dag er menn. 9 av 10 som får godkjent yrkessykdom er menn. Vi hadde forventet at de brukte anledningen til å ordne opp, slik at kvinner fikk reel rett til yrkesskadeerstatning. I tillegg så er det selvfølgelig et likelønnsgap vi i 2025 fortsatt ikke kommer utenom, understreker Sverresdatter Larsen.

Relasjonell og emosjonell belastning fikk økt fokus

Det største potensialet mener utvalget ligger i tiltak som forsterker det systematiske arbeidsmiljøarbeidet særlig innen kvinnedominerte yrker som sykepleie.

– Generelt så er vi glad at vi fikk gjennom et utvalg som sørger for en mer kjønnstilpasset tilnærming, så kvinners spesifikke utfordringer i arbeidslivet forhåpentligvis fanges mer opp fremover. Og så var det særlig viktig for oss at relasjonell og emosjonell belastning fikk økt fokus, for det har vært nedprioritert for lenge, mener Sverresdatter Larsen.

Gro Lillebø og Tonje Brenna
Gro Lillebø og Tonje Brenna.

– Viktig kunnskapsgrunnlag

Andre nestleder i Norsk Sykepleierforbund Gro Lillebø var til stede i Marmorhallen under fremlegget sammen arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Når bør dette viktige kunnskapsgrunnlaget gi fart til nødvendige oppdateringer, som for de utdaterte yrkesskadereglene, sa Lillebø til ministeren.

Nestleder Gro Lillebø var først og fremst glad for utvalgets bidrag.

Dette kunnskapsgrunnlaget vil gi oss drahjelp for det vi har sagt lenge; arbeidslivet må ta hensyn til kjønnsforskjeller. Det er på overtid. Jeg ser frem til å lese hele rapporten, og ta funnene med meg inn i videre politisk påvirkningsarbeid, sa Lillebø.

Kvinnearbeidshelseutvalget
Fra venstre: Nina Tangnæs Grønvold (leder for Kvinnearbeidshelseutvalget), Cecilie Woll Johansen (nestleder i Unio), Gro Lillebø (2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund) og Silje Naustvik (utvalgsmedlem på vegne av Unio).
Gro med kvinners arbeidshelse rapporten
2. nestleder Gro Lillebø.