Følget besto av forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, nestleder Kai Øivind Brenden og 2. nestleder Gro Lillebø. I tillegg hadde forbundsledelsen med seg noen ansatte fra hovedkontoret.
Under oppholdet i Nordland fikk forbundsledelsen truffet mange medlemmer og tillitsvalgte ved Nordlandssykehuset Vesterålen og ved Helgelandssykehuset Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen. Til sist besøkte de det flotte Distriktsmedisinsk senter Sør-Helgeland i Brønnøysund. De diskuterte helsepolitikk med representanter for Bodø kommune.
Siden følget tok seg gjennom det langstrakte fylket i bil, fikk de med seg avstandene i fylket, uvær, tunneler og ferger og hva som ellers hører til av geografiske utfordringer i Nordland.
– Vi har møtt engasjerte tillitsvalgte, medlemmer og andre fagfolk underveis, og nettopp disse menneskene er det som imponerer meg mest! Fantastiske tillitsvalgte som engasjerer seg i fag, ansatte og pasienter, kommenterer Lill Sverresdatter Larsen etter turen.
– Det har vært møter med utrolig dyktige og kompetente sykepleiere og andre faggrupper som tenker fremover, er løsningsorienterte og utviklingsvillige. Folk som brenner for faget og yrket sitt, og enda mer for pasientene. Folk som hele døgnet står på, tåler knallhard arbeidsbelastning og gjør sitt aller, aller beste for at pasientene skal ha et faglig trygt og godt helsetilbud i Nordland! Det står det stor respekt av, sier fylkesleder i Nordland, Gjertrud Helene Krokaa.
Sverresdatter Larsen skrev reisedagbok
Underveis på turen skrev forbundslederen følgende i sin «dagbok» på Facebook:
I lag med Norsk Sykepleierforbund – Nordland!
Startet dagen fra Bodø i storm til orkan styrke i kastene over Saltfjellet. Vi samlet krefter fra både Svartisen, fagforeningsarbeid i Sulis og Sju søstre, og kom trygt fram til tillitsvalgte ved Helgelandsykehuset Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen. Så utrolig fint å høre tillitsvalgte og medlemmer fortelle om stolthet til arbeidsstedet, om «familien» de har blitt på jobb, om fagmiljø og spesialisert generalistkompetanse. Disse sykepleierne vet betydningen deres kompetanse har for pasient, lokalsamfunn, næringsliv og totalberedskap. De vet hva de er gode for når det kreves av dem. Problemet er som ho ene sa: «lønn, lønn, lønn», og at det som kreves av dem er for mye, for ofte og for lenge.
Vi trenger flere sykepleiere, og ja det er vakkert i nord, men det må rekrutteres på annet vis enn bare nordnorsk natur for å beholde folka på jobb. Fagmiljø er mantra gjennom alle sykehus. AMK-sykepleiere (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) og AKS sykepleierne (allmennsykepleierne) på legevakt har eksempelvis en unik kompetanse både på helse og lokalsamfunn. Den kan ikke leies inn av noe vikarbyrå.
Avstandene er store. Været er så mangt og her går få tog og ingen metro. Sykepleierne våre gjør nordnorske kommuner mulig å bo i, og muliggjør dermed fiskeoppdrett, fiskeslakteri, fiske, aluminiumsverk og annet særdeles viktig næringsliv for Norge. Glem ikke det!»
Takk til fylkesleder Gjertrud Helene Krokaa for ypperlig guiding og til alle de flotte medlemmene vi møtte på våre vei.
Etter Nordland sto Trøndelag for tur
Sammen med fylkesleder Kenneth Sandmo Grip fartet forbundsledelsen rundt i fylket, og møtte også der medlemmer og tillitsvalgte.
I dagboka på Facebook kan vi lese følgende fra forbundslederen:
Bemanningsproblematikk og ansvars- og oppgavedeling går igjen alle steder. Lønn, faglig utvikling og redusere belastning for å rekruttere, men ikke minst beholde sykepleiere. Og hvor viktig universitetene er for å utdanne nok og riktig personell ut fra pasientenes behov. Problemforståelsen er der, og som flere kommuner har uttalt: «Vi klarer ikke dette alene, vi trenger en nasjonal strategi for hvordan vi skal få tak i nok kvalifisert helsepersonell.
Vi har så mange bra sykepleiere som har delt med berettiget stolthet det de får til. Blant annet:
- lønnsavtaler over tariff flere steder
- jobb hver 6. helg i Orkland kommune
- fagutvikling på beredskap og kommende «Røyrvik-modell»
- pasienttilbud av stor betydning hos Blå Kors Lade, med ansatte som ikke får rost ledelsen og medvirkning godt nok
- igangsettelse av Helseplattformen på Levanger sykehus, for å unngå de feil som har vært et problem tidligere
- NTNU som tar sitt samfunnsoppdrag på alvor i forhold til å utdanne sykepleiere
- medvirkning og ledelse
- videolegevakt i Frøya kommune, hvor sykepleierne er de som møter fysisk
Takk til dere som har gitt oss inspirasjon.
Takk, Kenneth Sandmo Grip og Randi Wågheim, for å vise oss fine Trøndelag med sine sykepleiere, ledere, tillitsvalgte, kommunedirektører og ordførere som har skjønt alvoret bak å mangle sykepleiere, og som gjør tiltak som virker.
En særlig takk til hovedtillitsvalgt i Snåsa kommune, Vigdis Bakken, for enorm gjestfrihet med å invitere oss hjem til seg.»