Mentorprogrammet er en del av NSF sin strategiske satsing på ledere, og gjennomføres i samarbeid med Landsgruppen for sykepleierledere (NSFLSL) og Sentralt fagforum. Programmet vil i hovedsak gjennomføres med felles samlinger, fysisk og digitalt, og regelmessige samtaler mellom mentor og deltaker.
Mandag 12. og tirsdag 13. februar deltok 15 mentorer og 15 deltagere på den første felles samlingen i Sykepleiernes Hus i Oslo.
Beholde og rekruttere sykepleierledere
Hensikten med mentorprogrammet er å utvikle og motivere sykepleierledere. NSF ønsker å utvikle et program som kan bidra til å beholde og rekruttere kompetente sykepleierledere for å understøtte gode helsetjenester.
Programmets mål er å bidra til motivasjon, utvikling og kontinuitet for sykepleierledere på ulike ledernivå innen ulike fagfelt. Programmet er et tilbud til sykepleiere i ulike lederposisjoner som ønsker å utvikle seg i rollen som leder.
Mentorprogrammet kan være en god støtte i krevende lederoppgaver og øke tryggheten i lederrollen. Mentoreringen av den enkelte leder vil kunne inneholde relevante temaer og problemstillinger knyttet til egen lederjobb.
Bredt fagfelt
Det var svært god søknad til programmet, hvor blant annet den enkelte deltaker måtte beskrive sin motivasjon og begrunne sitt ønske om å få delta. Deltakerne representerer et bredt fagfelt, som helsesykepleie, sykehjem, hjemmetjeneste, psykisk helse og rus, geriatri, ulike poliklinikker og akademia.
Programmet bygger på erfaring og forskning som ble gjort i forbindelse med en pilot for mentorering av ledere innen psykisk helse og rus i 2022.
Mentorene i programmet har en bred sykepleiefaglig ledererfaring innenfor aktuelle fagfelt, og har gjennomgått en grunnleggende skolering i hva det vil si å være en mentor i programmet. Kravene til mentor har vært å inneha høy relasjonskompetanse, gode lederegenskaper og god fagkompetanse.
Kunnskapsbasert
En viktig forutsetning for mentorene i programmet er eget ønske om å bidra til andres vekst og dele kunnskap.
Det skal arbeides kunnskapsbasert og det gjennomføres følgeforskning og evaluering av programmet. Evaluering og forskningen skal danne grunnlag for artikler, rapport og anbefalinger videre.
Ansvarlige for følgeforskningen er Siv Skarstein, førsteamanuensis ved Oslo Met. Mentorprogrammet ledes av Mette R. Dønåsen, tidligere leder av Sentral fagforum i NSF.