18,2 prosent av sykepleierne ønsker å forlate helse- og omsorgstjenesten, viser den ferske medlemsundersøkelsen til Norsk Sykepleierforbund.
– Dette er alvorlige tall, og husk Perspektivmeldingen, som sier det er behov for over 180 000 flere ansatte i helse- og omsorgsektoren frem mot 2060. Samtidig viser vår undersøkelse at opp mot 20 000 sykepleiere ønsker å forlate helse- og omsorgstjenesten. Nå må det handles fra politikerne, for kollapser helsevesenet, kollapser alt, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund.
Siden 2017 har andelen som ønsker å forlate helse- og omsorgstjenesten, steget fra 15,4 prosent til 18,2 prosent.
Færre vil anbefale yrket
På ett år har andelen som er delvis enig eller helt enig i utsagnet «Jeg vil anbefale sykepleieryrket til andre», sunket med 7,2 prosentpoeng.
– Jeg forstår at det er færre som vil anbefale verdens beste yrke, for det er et tøft yrke. Når jeg leser fritekst-kommentarene, leser jeg om sykepleiere som er fysisk og mentalt sliten på grunn av arbeidspress. Og som jeg lenge har sagt, belastningen må ned og lønna opp. Skal vi løse de nåværende og fremtidige utfordringene til helse- og omsorgstjenesten, må det handles nå, sier Sverresdatter Larsen.
Flere og flere har den stillingsprosenten de ønsker
Det er ikke bare negative nyheter i årets medlemsundersøkelse. Norsk Sykepleierforbund har siden 2017 spurt medlemmene om de har den stillingsprosenten de ønsker. I år svarer 93,8 prosent at de har den stillingsprosenten de ønsker, og det er kun 6,2 prosent som svarer at de ikke har det.
– Dette viser suksessen av godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet. Vi har lenge jobbet for at det skal tilbys faste hele stillinger. Nå ser vi at flere og flere ønsker hele stillinger. Dette gir håp og viser at vi sammen kan løse felles utfordringer, sier Sverresdatter Larsen.
Norsk Sykepleierforbund har siden 2017 målt antall utlyste sykepleierstillinger i Norge. På den tiden har antall utlyste heltidsstillinger gått fra rett under 50 prosent til rett over 70 prosent. Økningen gjelder for både helseforetakene/sykehusene og kommunene.
– Dette er med på å understreke at det langsiktige arbeidet vi har gjort i samarbeid med andre parter i arbeidslivet, blant annet gjennom heltidserklæringen, har hatt effekt, sier Lill Sverresdatter Larsen.
Om årets undersøkelse
Undersøkelsen ble sendt til 86 478 medlemmer i juni 2024.
Den ble sendt til medlemmer i kategoriene «nyutdannet medlem» og «medlem i arbeid». Den ble ikke sendt til studentmedlemmer eller pensjonister.
Svarprosenten er 19,1 (16 532 svar).