Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Kai Øivind Brenden deltok på dagens høring i Helse- og omsorgskomiteen der tema var stortingsmeldingen «En motstandsdyktig helseberedskap — Fra pandemi til krig i Europa».
- Helseberedskapen er en sentral del av vår totalberedskap. Stortinget må derfor ha en aktiv rolle i å definere ambisjoner og mål for arbeidet. God beredskap må bygges nedenfra. Ansatte og ledere må ha den nødvendige kompetansen, oversikten, treningen, fullmaktene og rolleforståelsen til å håndtere ulike kriser, og tilgang til utstyr og ressurser. Det forutsetter planlegging, forberedelser og jevnlig trening på alle nivå, sa Kai Øivind Brenden til Helse- og omsorgskomiteen.
I det skriftlige høringsinnspillet til Helse- og omsorgskomiteen er NSF opptatt av bemanningssituasjonen og risikoen den utgjør for beredskapsevnen.
Helseberedskapsmeldingen underslår alvoret i bemanningssituasjonen og risikoen den utgjør for beredskapsevnen, befolkningens tilgang på en likeverdig helsetjeneste og å beholde og rekruttere helsepersonell. Sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre utgjør en stor og viktig del av grunnmuren i helse- og omsorgstjenestene. Denne ressursen er avgjørende for å kunne tilby helse- og omsorgstjenester i hele landet samt opprettholde bosetting og næringsliv. De er avgjørende for helseberedskapen og vår totalberedskap. Denne grunnmuren slår nå alvorlige sprekker. Styrket helseberedskap krever tiltak for å beholde, mobilisere og rekruttere sykepleiere i kommuner og sykehus i hele landet.
Riksrevisjonen beskriver bemanningsutfordringene i sykehusene som vedvarende.
- Denne meldingen nøyer seg med å si at vi ikke kan bemanne oss ut av alle utfordringer, og at vi derfor må satse på fleksibilitet og omstillingsevne. Nei, vi kan ikke bemanne oss ut av alle problemer. Men, om vi ikke øker innsatsen for å løse sykepleiermangelen, vil vi ikke ha den fleksibiliteten og omstillingsevnen som kreves. Den samlede beredskapen vil svekkes år for år, sa Brenden i sitt innlegg til komiteen.
Han avsluttet med å minne komiteen på at underbemanning er selvforsterkende, utmatter ledere og ansatte og er en trussel mot beredskapen.